Namirnice koje biste trebali jesti više nego što ih jedete sada

Foto: 123rf
DOSADA na meniju? Mnogi ljudi pate od istog problema kada je u pitanju odabir namirnica za sljedeći obrok, a čak i s dolaskom proljeća problem ne jenjava jer sada možemo uživati tek u promjeni sezonskog povrća i voća - iako na tom planu drastičnih promjena još uvijek baš i nema.
Barem ako je suditi po ponudi u trgovinama.
No postoje neke namirnice u kojima možemo uživati, sada u proljeće pogotovo, i trebali bismo u njima uživati u puno većoj mjeri nego do sada.
Budi iskreni i priznajte stoga sami sebi, kada ste zadnji put konzumirali ovu ukusnu i tako zdravu hranu?
Divlji radič
Zovite ga korovom ako baš želite, ili jednostavno budite pametniji i pronađite oazu van dosega automobilskih ispuha i naberite punu košaru zelenih listova divljeg radiča. Listove koji su prepuni minerala, vitamina i antioksidansa, a svaki put kada posjetiti blagu gorkost salate od radiča samo se sjetite - radič je od davnina poznat kao lijek, a možete ga slobodno malo i termički obraditi - na malo maslinovog ulja s lagano prepečenim češnjakom - i dobit ćete ukusan i savršeno zdrav proljetni zeleni prilog.
Sardina
Umjesto skupog lososa ili tune zašto se na vašem stolu ne bi češće našle baš sardine - poznate po svom bogatstvu omega 3 masnih kiselina, proteina i zdravih masti - sardina je definitivno riba koju smo pogrešno zanemarili.
I nije to samo radi omege 3 - ona je zaista puna vitamina D, selena, kalcija, vitamina B 12, a za razliku od velikih riba koje se hrane drugim ribama, sardine se uglavnom hrane samo planktonima pa stoga imaju i znatno manje teški metala koje nalazimo u super popularnim lososima i tunama.
A da ne govorimo da je okusom dobrodošla u raznim salatama, od sardina možete praviti ukusne umake i namaze.
Suhe šljive
Još jedna namirnica koju češće povezuje sa zdravstvenim problemima, a ne sa zdravljem jesu šljive, i to suhe šljive. Mnogi ih povezuju sa zatvorom, a malo tko zna da upravo suhe šljive, ukusne i s malo kalorija, mogu pomoći i kod otklanjanja rizika drugih zdravstvenih smetnji kao što je osteoporoza, visok kolesterol, visok šećer u krvi, dijabetes tipa 2.
Samim time trebali biste znati da su upravo suhe šljive savršena slastica, savršen međuobrok, a kako se okusom savršeno sjedinjuju i s mesnim jelima, svako biste ih trebali koristiti puno češće.
Zečetina
Kod izbora mesa za ljude koji žele mršavjeti ili se bave sportom pa im treba dovoljna doza proteina, rijetko će tko pomisliti na - zečetinu. I to zato što malo ljudi zna da je upravo zečetina savršena zamjena za piletinu, jer ima puno manje kalorija i kolesterola te je lako probavljivo.
Skuša
Baš kao i sardina i skuša bi trebala postati svačija "kraljica" stola jer je prepuna esencijalnih tvari, nutritivno je bogata i zdrava, zasitna i može se zaista kombinirati uz mnoga jela.
Čak štoviše - za razliku od sardina koje su male - sa skušom ipak možete imati osjećaj da jedete hranjivi komad mesa koji će vam u potpunosti odgovarati i cijenom i okusom i svojom nutritivnom ponudom. I baš zato birajte skušu barem jednom tjedno, ako ne i češće.
Mladi češnjak
Ako niste neki veliki ljubitelj češnjaka, čak i ako ste svjesni svih njegovih blagodati, proljeće je savršeno vrijeme da se opskrbite mladim češnjakom. Prije nego nastupi period kada se mladom češnjaku režu vlati da bi glavica rasla. Mnogi ljudi nažalost nisu svjesni zdravstvene prednosti ovih mladih proljetnih izdanaka, no oni koji uživaju u njegovom okusu koji djelomično podsjeća na vlasac, te tek djelomično na pravi češnjak, u ovom će periodu sva svoja jela i salate oplemeniti i s malo narezanog mladog izdanka.
Koraba
Ovaj lagano slatkasti povrtni križanac zapravo je idealna namirnica za sve one koji žele smršavjeti - a možete se jesti sirova, kao jabuka, ili u umacima, juhama, povrtnim jelima, varivima, na salatu. Primjena joj je zaista široka, a ima tako malo kalorija (oko 27 kcal na 100 grama ploda).
Puna je vitamina C, a ako se konzumira svježa znatno pojačava apsorpciju željeza koji pak poboljšava opskrbu kisikom i tako povećava energiju. Dobra je i u borbi protiv virusa, jako dobro pomaže probavi, snižava krvni tlak, dobro čisti bubrege.
Goveđi jezik
Znalci će znati prepoznati da je goveđi jezik definitivno delicija koja zaslužuje puno više pažnje. Iako ga mnogi klasificiraju kao iznutrice (nutricionistički gledano jezik i jest tako bogat i zdrav kao i iznutrice), ali je okus jezika ipak daleko dekadentniji specijalitet.
A možete ga jesti na milijun načina - na žaru, kuhanog, pečenog pa fino tanko rezanog - i baš zbog toga ako ste veliki ljubitelj mesa s goveđim ćete jezikom sigurno oplemeniti svoju zdravu i fit prehranu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati