Doktori upozoravaju: Previsoke doze ovih vitamina mogu izazvati probavne probleme

DODACI prehrani mogu biti koristan način da se nadoknade nutritivni nedostaci i unaprijedi zdravlje, ali njihova prekomjerna upotreba može imati suprotan učinak. Stručnjaci upozoravaju da određeni popularni dodaci, posebno u visokim dozama, mogu izazvati ozbiljne probavne tegobe i druge zdravstvene probleme. Posebno ističu tri česte pogreške koje je važno izbjegavati.
Visoke doze antioksidansa
Antioksidansi su u umjerenim količinama korisni, no njihovo pretjerano uzimanje narušava ravnotežu slobodnih radikala i antioksidansa u tijelu. "Pazite na antioksidanse u visokim dozama, jer dodaci s beta-karotenom i vitaminom E mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija", kaže liječnik dr. Kevin Huffman za SheFinds.
On upozorava da visoke doze beta-karotena povećavaju rizik od raka pluća kod pušača, dok je visok unos vitamina E povezan s povećanim rizikom od krvarenja.
Previše željeza
Pretjerano uzimanje željeza može izazvati zatvor, mučninu i bolove u trbuhu, a dugoročno može oštetiti jetru. Iako je željezo nužno za zdravlje, prevelike količine nose ozbiljne rizike.
Liječnik dr. Peter Brukner ističe: "Previše željeza može dovesti do stanja zvanog preopterećenje željezom. To šteti jetri i drugim organima, a također remeti ravnotežu crijevnih bakterija, uzrokujući upalu i probavne smetnje."
Previše cinka
Cink je važan za imunološki sustav, ali u prevelikim dozama može biti toksičan. Višak ovog minerala nadražuje stijenku želuca i uzrokuje probavne tegobe.
Liječnik dr. Michael O. McKinney objašnjava: "Cink u višku iritira crijevnu sluznicu i remeti razinu bakterija u želucu, što dovodi do probavnih problema." Zaključuje da je najbolje držati se preporučenih doza i prije uzimanja visokih doza multivitamina konzultirati se s liječnikom.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati