Četiri vrste hrane koje trebamo izbjegavati nakon 50., prema dijetetičarima

KAKO starimo, zdravlje srca postaje sve važnije, a prehrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravog krvožilnog sustava. U srednjim godinama povećava se rizik od srčanih bolesti, pa je važno obratiti pozornost na namirnice koje mogu povisiti kolesterol i dovesti do začepljenja arterija. Iako su neki rizični sastojci već dobro poznati, drugi se skrivaju i pod etiketama "zdravo". Stručnjaci su izdvojili nekoliko namirnica koje bi trebalo ograničiti, posebno nakon 50. godine, kako bismo smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Kokosovo ulje
Iako je popularno zbog svojih blagodati za kosu i kao dodatak prehrani, kokosovo ulje sadrži visoke količine zasićenih masnoća. "Kokos i kokosovo ulje sadrže vrlo visoke količine zasićenih masti. Zasićene masnoće povezane su s porastom LDL-a, odnosno lošeg kolesterola. Kada se LDL poveća, raste i rizik od srčanih bolesti", kaže dijetetičar Jesse Feder za SheFinds. U umjerenim količinama nije problematično, ali svakako se preporučuje ograničiti unos.
Slanina
Ova dimljena prerađena mesna delicija izuzetno je bogata natrijem, što može povisiti krvni tlak i dodatno opteretiti srce. "Slanina od govedine ili svinjetine prepuna je zasićenih masti i natrija te je jedna od najgorih namirnica kad je riječ o začepljenju arterija. Zasićene masti potiču jetru da proizvodi više kolesterola, što može dovesti do ateroskleroze", upozorava nutricionistica Nichole Andrews.
Prerađeni naresci
Iako meso može biti vrijedan izvor proteina, prerađeni naresci poput šunke, salame i kobasica spadaju među najštetnije izbore. "Prerađeno meso na vrhu je popisa namirnica koje mogu povećati rizik od srčanog udara i moždanog udara", navodi kardiolog dr. Raed Bargout. Ako nam je potrebna praktična opcija za ručak, stručnjaci savjetuju da je bolje koristiti svježu piletinu ili puretinu koju smo sami pripremili.
Margarin i biljna ulja
Iako se često reklamiraju kao zdravije zamjene za maslac, margarin i neka biljna ulja – osobito hidrogenizirana – sadrže štetne trans masti. "Iako se predstavljaju kao bolji izbor, određeni margarin i biljna ulja zapravo sadrže visoke razine trans masti. Trans masti su posebno štetne jer povećavaju loš LDL, a smanjuju dobar HDL kolesterol, što povećava rizik od stvaranja naslaga u arterijama", zaključuje nutricionistica i dijetetičarka Mary Sabat.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati