Turist u Italiji pokušao naručiti američko jelo, konobar umro od smijeha

JEDAN američki turist doživio je kulturni šok i izazvao lavinu reakcija na internetu nakon što je u restoranu u Italiji pokušao naručiti jelo popularno u američkom lancu restorana Olive Garden. Njegov pokušaj da konobaru objasni što želi postao je viralan, a snimku je na TikToku podijelila njegova kći.
Viralni pokušaj narudžbe
Gabby Donahue (26) objavila je video svog oca Boba, Irca iz Bostona, kako u talijanskom restoranu pokušava naručiti "pileću parmigianu". Budući da je konobar bio zbunjen njegovim zahtjevom, Bob je bez oklijevanja izvadio mobitel i pokazao mu sliku jela s jelovnika lanca Olive Garden - pohanu piletinu posluženu preko tjestenine.
Reakcija konobara bila je neprocjenjiva. "Ne znam što je to", rekao je, vidno iznenađen. Nakon što je bolje pogledao, dodao je: "Na tjestenini? Ne, to je užasno", da bi se brzo ispravio i kroz smijeh rekao: "Ne, izgleda dobro." Bob je u šali ponudio da će mu jelo poslati poštom, na što se konobar nasmijao i obećao da će "reći više Talijanima o Olive Gardenu".
Urnebesne reakcije na internetu
Video je brzo prikupio više od sedam milijuna pregleda, a korisnici društvenih mreža bili su oduševljeni konobarovom suzdržanom, ali iskrenom reakcijom. "Konobarove obrve pokušavaju ostati mirne", komentirao je jedan korisnik. Drugi je dodao: "'Ne, to izgleda dobro' dok je izgledao potpuno zgroženo bila je najtalijanskija reakcija ikad."
Mnogi su se šalili na račun turista, a jedan od komentara glasio je: "Znaš da je bio toliko uzbuđen što ide u Italiju kako bi dobio kuhinju Olive Gardena iz domovine". Drugi su pak prepoznali širi kulturni fenomen: "Zamislite moje iznenađenje kad sam otišao u Italiju i otkrio da moje OMILJENO TALIJANSKO JELO pileći alfredo zapravo nije talijansko."
Amerikanizacija svjetske kuhinje
Ovaj simpatični incident podsjetnik je na to kako su se međunarodne kuhinje, poput talijanske, kineske ili meksičke, transformirale i prilagodile američkom tržištu. Jela kao što su fettuccine Alfredo, špageti s mesnim okruglicama ili kruh s češnjakom standardna su ponuda u talijansko-američkim restoranima, no u Italiji ih je gotovo nemoguće pronaći u takvom obliku.
Slično je i s drugim kuhinjama. Primjerice, popularna "narančasta piletina" koju Amerikanci masovno naručuju u kineskim restoranima zapravo nije kinesko jelo. Izumio ju je kuhar Andy Kao za američki lanac brze hrane Panda Express 1980-ih. Takve prilagodbe nastaju kako bi se jela svidjela lokalnom ukusu i iskoristili dostupni sastojci, stvarajući tako jedinstvene kulinarske hibride.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati