Zašto biste trebali izbjegavati tjesteninu u obliku mašnice?

SVAKA smočnica uvijek je dobro opskrbljena različitim vrstama tjestenine koje mogu poslužiti kao temelj za brzi obrok - fettuccine za kremaste umake, makaroni za klasični "mac and cheese" i još mnogi drugi oblici.
U kuhinji svake domaćice pronaći ćete tjesteninu svih oblika i veličina, no jedan je oblik omražen iz vrlo jednostavnog razloga, piše The Kitchn, a to je tjestenina u obliku mašnice, poznatija kao farfalle.
Zašto izbjegavati tjesteninu u obliku mašnice?
Mašnice su simpatičnog i zabavnog oblika, međutim, problem leži u samoj srži ovog oblika. Središnji dio, koji je stisnut kako bi se formirala mašnica, znatno je deblji od ostatka tjestenine. To znači da je gotovo nemoguće ravnomjerno je skuhati.
Kada su tanki, naborani rubovi savršeno kuhani 'al dente', sredina je i dalje sirova, tvrda i gumasta. Ako je pak kuhate dovoljno dugo da sredina omekša, ostatak tjestenine pretvorit će se u prekuhanu, gnjecavu kašu. Jednostavno rečeno, ovaj oblik nije dizajniran za ravnomjerno kuhanje.
Zbog toga je možda bolje odabrati neki drugi oblik tjestenine - srećom, izbor je zaista velik.
Koju tjesteninu odabrati?
Za kremaste i glatke umake odaberite tjesteninu poput špageta i fettuccina. Mesni umaci, s druge strane, odlično se slažu s oblicima poput orecchiette ili penne, jer se komadići mesa i povrća lijepo zadržavaju u njihovim udubinama. Campanelle, tjestenina u obliku zvončića s naboranim rubom, izgleda predivno u salatama.
Spiralni fusilli ili rotini savršeni su za pesto od bosiljka jer se umak hvata za njihove nabore. Za juhe su pak idealni sitni oblici poput orza, pastine ili fregole, koji se lijepo skuhaju i daju jelu punoću.
Izbor tjestenine je ogroman, a na policama trgovina neprestano se pojavljuju novi i zanimljivi oblici. Možda je vrijeme da se svi složimo i simpatične, ali nepraktične mašnice pošaljemo u mirovinu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati