Jednostavan trik uklanja do 90 posto mikroplastike iz vode za piće

TRIK za uklanjanje mikroplastike iz vode za piće mogao bi biti mnogo jednostavniji nego što smo mislili. Naime, znanstvenici u Kini otkrili su da prokuhavanje vode može biti iznimno učinkovit način za njezino pročišćavanje od ovih sićušnih čestica, piše Food & Wine.
Iako nevidljiva golim okom, mikroplastika je postala goruća tema. U 20 godina otkako su znanstvenici prvi put upotrijebili taj pojam za opis plastičnih čestica manjih od pet milimetara, sve veći broj istraživanja otkrio je koliko su sveprisutne – nalaze se u oceanima, tlu, pa čak i u ljudskom mozgu. Kako raste svijest o njihovoj prisutnosti i mogućim učincima na zdravlje, tako raste i potraga za načinima smanjenja izloženosti.
Kako kuhanje pročišćava vodu?
Početkom 2024. godine istraživači s Medicinskog sveučilišta Guangzhou i Sveučilišta Jinan objavili su rezultate studije u časopisu Environmental Science & Technology Letters. Njihovo rješenje svodi se na jedan jednostavan korak: kuhanje vode.
Tijekom eksperimenta tim je obogatio vodu iz slavine s tri uobičajene vrste plastike: polistirenom, polietilenom i polipropilenom. Primijetili su da kada voda proključa, prirodno prisutni minerali poput kalcijeva karbonata počinju stvarati čvrste kristale. Ti kristali obavijaju i zarobljavaju čestice plastike, nakon čega se talože na dnu posude. Nakon što se voda ohladi, talog koji sadrži minerale i mikroplastiku može se lako odvojiti.
Učinkovitost ovisi o tvrdoći vode
Prema njihovim otkrićima, kuhanje i naknadno filtriranje može ukloniti do 90 posto prisutnih nanočestica i mikroplastike (NMP). Međutim, ključno je napomenuti da je ovaj postupak najučinkovitiji kod vode s visokim udjelom minerala, poznate kao "tvrda voda". U "mekoj vodi", koja sadrži manje minerala, zabilježeno je smanjenje mikroplastike za oko 25 posto.
"Ova jednostavna strategija kuhanja vode može 'dekontaminirati' kućnu vodu iz slavine od NMP-a i ima potencijal za ublažavanje unosa NMP-a kod ljudi prilikom konzumacije vode", objasnili su autori studije. Procjenjuje se da bi unos mikroplastike iz prokuhane vode mogao biti dva do pet puta manji u usporedbi s običnom vodom iz slavine, ovisno o izvoru.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati