Zaboravite kiselo vrhnje: Ovaj sastojak svaki umak pretvara u delikatesu

MNOGI od nas odrasli su na kremastim umacima čija je baza kiselo vrhnje, često pomiješano s gotovim mješavinama začina. No, postoji sastojak koji sve umake podiže na potpuno novu razinu - labneh. Značajno gušći od kiselog vrhnja, ali sa sličnim kiselkastim okusom, labneh pretvara običan umak u nezaboravno, kremasto iskustvo, piše The Kitchn.
Što je labneh?
Labneh, poznat i kao labane ili lebni, dobiva se cijeđenjem jogurta, čak i dulje nego što je to slučaj s grčkim jogurtom, što rezultira gustom, mazivom konzistencijom. Toliko je gust i kremast da ga se često naziva "jogurt sirom".
Može se proizvoditi od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka. Labneh od kravljeg mlijeka ima blaži okus, dok će onaj od kozjeg ili ovčjeg biti izrazito kiselkast. Konzistencija također može varirati ovisno o proizvođaču. U pripremi umaka, kiselo vrhnje možete jednostavno zamijeniti jednakom količinom labneha.
Savršena baza za kremaste umake
Labneh se često poslužuje preliven maslinovim uljem, no ovaj svestrani mliječni proizvod idealan je za eksperimentiranje. Njegova se tekstura često opisuje kao slična krem siru, ali je kiselkast i osvježavajuć poput kiselog vrhnja. Za razliku od vrhnja, labneh je već začinjen solju, što olakšava pripremu. Možete mu dodati začine po želji i poslužiti ga uz čips, namazan na kruh, peciva ili u sendviču.
Tri savjeta za pripremu
Prilikom pripreme umaka od labneha, pripazite na nekoliko stvari. Prvo, nemojte ga presoliti. Labneh se soli tijekom procesa cijeđenja, a i mnoge mješavine začina već sadrže sol, pa ga kušajte prije dodavanja soli. Drugo, ako vam je labneh pregust, možete ga razrijediti s malo vode, dodajući žličicu po žličicu dok ne postignete željenu konzistenciju.
Ipak, nemojte pretjerati, jer je upravo gustoća ono što ga čini posebnim. Konačno, ostatke umaka iskoristite kao namaz za prepečena peciva, sendvič s krastavcima i dimljenim lososom ili sendvič s rajčicom.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati