Umaci su tajna svakog dobrog jela, znamo kako napraviti one najpopularnije

UMACI su nezamjenjiv dio u kulinarstvu jer mogu poboljšati okus svakog jela, dodati mu bogatstvo i teksturu, a često i jednostavno promijeniti cijeli karakter obroka.
Bilo da ste početnik u kuhinji ili iskusni kuhar, uz pomoć umaka podići ćete kulinarske vještine na višu razinu, a nekoliko je umaka koji su najosnovniji, najpopularniji i koje bi svatko trebao znati pripremiti. Donosimo ih u nastavku, kao i recepte.
1. Umak od rajčice
Umak od rajčice osnovni je umak u mnogim kuhinjama, posebno u talijanskoj. Sastoji se od zrelih rajčica (mogu se koristiti i one iz konzerve, ako nemate svježe, domaće), začina poput origana, bosiljka i češnjaka, a često se dodaju i luk i maslinovo ulje.
Ovaj se umak najčešće koristi za tjestenine, pizze, kao osnova za razne juhe i variva, a može se prilagoditi začinima i dodacima poput crvene paprike ili mljevenog mesa. Vrlo je jednostavan za pripremu, a cijeli recept možete pronaći ovdje.
2. Bešamel
Bešamel je jedan od glavnih umaka francuske kuhinje, a riječ je o jednostavnom kremastom umaku od mlijeka, maslaca i brašna. Poznat je i kao bijeli umak jer ne sadrži nikakvu boju ili začine osim soli, papra i muškatnog oraščića.
Bešamel je ključni sastojak za jela poput lazanja ili musake, a koristi se i kao baza za mnoge druge složene umake. Njegova svestranost čini ga nezaobilaznim u kuhinji, a cijeli recept za ovaj umak pronađite ovdje.
3. Holandez
Holandez je kremasti umak za koji kažu da je i bolji od majoneze, a radi se od maslaca, žumanjaka, vinskog octa i limunovog soka, a po želji mu možete dodati i neki začin. Ovo je klasičan francuski umak, a najbolje se slaže s povrćem, jelima od ribe i s jajima.
Iako je vrlo bogat, njegov lagani, kremasti okus čini ga jednim od najomiljenijih umaka za sofisticirana jela, poput jaja Benedikt. Priprema Holandeza može biti zahtjevnija jer je važno paziti na temperaturu kako bi se izbjeglo zgrušavanje jaja, a ovdje pronađite cijeli recept.
4. Pesto
Pesto je talijanski umak koji potječe iz Genove, a osnovni sastojci su svježi bosiljak, maslinovo ulje, pinjoli, češnjak i parmezan. Njegova svježina i bogatstvo čine ga izvrsnim za razne tjestenine, ali može se koristiti i za mariniranje mesa, kao preljev za povrće, ili čak za začinjavanje juha.
Iako je najpoznatiji pesto od bosiljka, postoje i varijante poput onog od rajčice, rukole, orašastih plodova ili čak peršina. Onaj od bosiljka, ipak, pravi je klasik, a recept za pesto od bosiljka pronađite ovdje.
5. Alfredo
Alfredo je kremasti umak i jedan je od najpopularnijih umaka na svijetu. Vrlo se lako i brzo sprema, od maslaca, vrhnja, parmezana, češnjaka i začina, a možemo reći i da se slaže s bilo kojom namirnicom.
Najpoznatiji je u kombinaciji s tjesteninom, osobito u jelu fettuccine Alfredo, i obožavaju ga ljubitelji bogatih, kremastih okusa. Cijeli recept za ovaj bogati i kremasti umak možete pronaći ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati