Siromašno jelo talijanskih seljaka danas je popularno diljem svijeta

TOSKANSKA kuhinja poznata je po svojoj jednostavnosti i korištenju sezonskih namirnica, a juha od graha (zuppa di fagioli) jedan je od najpoznatijih primjera tzv. “cucina povera” - siromašne kuhinje koja je iz nužde stvarala ukusna i hranjiva jela.
Pripremali su je uglavnom seljaci i radnici na toskanskim gospodarstvima, koristeći ono što su imali pri ruci: grah, povrće iz vrta, začinsko bilje i maslinovo ulje. Danas je ova gusta, aromatična juha omiljena diljem Italije, ali i izvan nje. Na ovaj kišni vikend nema boljeg izbora, pravi "comfort food" koji rado jedemo u svako godišnje doba.
Potrebni sastojci
- maslinovo ulje
- crveni luk
- mrkva
- stabljike celera
- češnjak
- slatka crvena paprika
- pileći temeljac
- kuhani bijeli grah ili grah iz konzerve
- ružmarin
- lovorov list
- kelj ili blitva
- sol i papar
- slanina
Kako se priprema
Na maslinovom ulju najprije pirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer dok ne omekšaju, a zatim dodajte češnjak i crvenu paprika. Kad zamiriše, ulijijte pileći temeljac, dodajte ružmarin i lovor, pa pričekajte da juha zakipi. Zatim ubacite narezani kelj i sve zajedno kuhajte petnaestak minuta.
Lovor i ružmarin izvadite, pa dodajte grah - dio možete izgnječiti ili usitniti štapnim mikserom za gušću teksturu. Juhu začinite solju i paprom, a za kraj poslužite s hrskavo preprženom slaninom koja se posipa po vrhu tanjura. Poslužite ju toplu, uz komad kruha ili tostiranu ciabattu.
Recept sa svim detaljima pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati