Volite čušpajze? Znamo gdje se održava jedina čušpajz manifestacija u Hrvatskoj

NEMA TKO ne voli čušpajz, tradicionalno jelo na žlicu koje se najčešće priprema od sezonskog povrća (grašak, mahune, krumpir, mrkva, kelj, kupus), uz dodatak zaprške i začina. Ponekad se obogaćuje suhim mesom, ali osnovna mu je ideja da se iskoristi ono što je dostupno u vrtu.
>> Ovo su nam omiljeni recepti za jela na žlicu gotova u 45 minuta
Svaki kraj, pa čak i svaka obitelj, ima svoje verzije čušpajza - od kelja na gusto, variva od graška i mrkve, do mahuna s krumpirom i ne postoji domaćica koja ga barem jednom tjedno ne priprema za ručak, a ovo je jednostavno, domaće jelo toliko omiljeno da mu je posvećena cijela manifestacija.
U sklopu Dana Bistre, tradicionalne manifestacije koja se održava već 19 godina, održat će se i 7. po redu Bistranska čušpajzijada, i to u subotu, 6. rujna na prostoru starog kamenoloma u Gornjoj Bistri. Bistranska čušpajzijada centralno je događanje Dana Bistre i ujedno jedina gastro-zabavna i društvena manifestacija u Hrvatskoj koja je isključivo posvećena čušpajzima.
Jedina čušpajz manifestacija u Hrvatskoj
Ove godine planira se okupljanje 24 ekipe koje će u svojim kotlićima pripremati čušpajze inspirirane lokalnim zavičajem i kuhinjom, a očekuju se i ekipe iz drugih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja. Okupljanje kreće u 14 sati, u 15 sati na rasporedu je početak kuhanja, a ekipe će se okušati u pripremi čušpajza od kelja, ričeta, mahuna, gljiva, graška, graha, kiselog zelja i tikvica.
Ana Lacković Varga vodit će bogat gastro program, koji će biti budno praćen i ocjenjivan pod palicom chefa Tomislava Špičeka, bistranskog kuhara Stjepana Lešnjaka, Željke Klemenčić i food blogerice Ane Antunović.
Sve posjetitelje očekuje bogata ponuda proizvoda lokalnog podrijetla domaćih OPG-ova, a ovogodišnja Čušpajzijada će u potpunosti biti bez otpada od hrane zahvaljujući naprednim tehnologijama za tretiranje otpada od hrane.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati