Prema ovoj zagrebačkoj pizzeriji nitko nije ravnodušan. Evo što ja mislim

DUKSA je pomalo iznenađujuće zadnja pizzerija kojoj sam na neki način ostao dužan. Poput ličkog Ruspantea i labinskog Rumorea, Duksu sam posjetio bezbroj puta i spomenuo u svojim tekstovima, ali nikada nisam napisao poseban osvrt. Zato sam ovaj vikend odlučio otići u Duksu i nakon dosta vremena ponovo probati njihovu neobičnu pizzu koju mnogi svrstavaju u romanu, ali to po strogoj definiciji ipak nije klasična romana.
Njihove su pizze "thin crust pizze"
Duksina je pizza ono što nazivaju “thin crust“ pizzom, odnosno, kad bi koristili hrvatski rječnik, takav bi se tip pizze zvao tanka hrskavica. Tanku i hrskavu pizzu specifične teksture tijesta prva je na hrvatsku pizza scenu donijela popularna zagrebačka Karijola. Sličan tip tanke i hrskave pizze poput Dukse i Karijole prave i poslužuju zagrebačke pizzerije Veža i Nu, osječki Astrogarden te pulski Tivoli.
Budući da se Duksa nalazi na tri lokacije mi smo zbog lakšeg parkiranja izabrali onu na Bundeku na adresi Ede Murtića 11. To je u biti druga po redu Duksa i zove se Isto Duksa. Treća je Duksa u Tkalčićevoj ulici i zove se Opet Duksa. Kao i s nazivima lokala, Duksa se na jednak način poigrava s nazivima svojih pizza. No, prije osvrta na same pizze dvije, tri zanimljivosti.
Počela kao neobična kvartovska pizzerija
Naziv pizzerije dolazi od Duknovićeve ulice u kojoj je otvorena prva Duksa. Vlasnici su pizzerije živjeli i odrastali u Duknovićevoj ulici pa je izbor imena na neki način asocijacija i uspomena na njihovo djetinjstvo. Samim time, Duksa je u početku zamišljena
kao tipična kvartovska pizzerija koja je s vremenom zbog svoje neobične i kvalitetne pizze izašla iz kvartovskih okvira i postala jedna od najpoznatijih hrvatskih pizzerija, a svoje je djelovanje proširila na dvije nove lokacije.
U ponudi se nalazi više od dvadeset pizza podijeljenih u dvije kategorije, bijele i crvene pizze. A kao što sam već spomenuo, Duksa ima pizze vrlo neobičnih i simpatičnih naziva. Mi smo izabrali Ko se ljuti…, Prva iza Druge i Zmortadelom. Između ostalih tu su i Na ovu Dado otkida, Kad jaganjci NE utihnu i Bolje Grana na rukoli nego golub na grani.
Prilično velike i dobro pečene pizze
Pizze su nam na stol stigle iznenađujuće brzo, a izgledom su ostale potpuno iste kao i prilikom naših prijašnjih posjeta. Izrazito tanko i hrskavo tijesto napuhanih i prozračnih rubova. Iako izgledaju pomalo bljedunjavo pizze su dobro i adekvatno ispečene. Poprilično su velike i rubovi doslovno vire izvan tanjura. Iako su neki pisali kako Duksa ne koristi visoko kvalitetne namirnice za svoje nadjeve nama su nadjevi bili itekako fini i ukusni, a ima ih na pizzi i više nego dovoljno.
Budući da je Zmortadelom moja omiljena pizza koja mi u pravilu služi za ocjene i usporedbe, ova je Duksina jako dobra i ukusna, a mene je dodatno “kupila“ velikom sočnom burattom na sredini. Iako sam od svoje prve posjete Duksi pojeo bezbroj
napoletanskih pizza na koje sam se pomalo i navukao, Duksina mi je pizza i dalje najbolji i najdraži tip pizze.
Jednostavno volim dobro ispečene tanke hrskavice koje su poprilično velike pa ih jedeš dugo, uživaš u hrskavom i pomalo lomljivom tijestu, zasitiš se, ali bez naknadnog osjećaja žeđi i težine u trbuhu. Takva tijesta za razliku od tijesta za napoletanske pizze ne prolaze jako dug proces fermentacije, ali ipak dovoljno dug da tijesto bude fine teksture, a pizza fina, ukusna i lagana.
Za dobiveno - cijene prihvatljive i pristupačne
Cijene se kreću od 9,90 eura koliko je Prva, pizza s dvije vrste mozzarele, Cherry rajčicama i crnim maslinama pa do 12,90 eura koliko su one najskuplje poput Zmortadelom, Rukola je na bijelom, Koza Nostra i Kad jaganjci NE utihnu. Meni je uz Zmortadelu jedan od favorita definitivno Koza nostra, pizza s ribanim kozjim sirom.
Gledajući kvalitetu, uslugu i ambijent ovo su poprilično prihvatljive i pristupačne cijene. Prostor u Duksi na Bundeku je izrazito velik, a stolovi nisu natrpani i nagurani preblizu jedan do drugog pa sve djeluje nekako jako prostrano i prozračno.
U ponudi je dosta dobar izbor piva, a mi smo izabrali Novu Rundu, odlično craft pivo. Osobno smatram kako bi svaka kvalitetna pizzerija u svojoj ponudi pića morala imati barem jedno dobro craft pivo. Nova mi je Runda toliko dobro sjela da ću Duksi oprostiti i to što je u svom cjeniku pivo iz srednjeg roda pretvorila u pivu pa nam tako nudi pive, a ne pivo.
Prema Duksi nitko nije ravnodušan
No, to se očito uklapa u žargonski rječnik i izraze koje Duksa općenito koristi. Kad me pitaju zašto mi se Duksina pizza toliko sviđa dok je neki ne vole i pomalo je ružno nazivaju mlincima ili kartonom, obično učinim usporedbu sa Silenteom, grupom koju rado slušam.
Jedan je kritičar napisao kako prema Silenteu nitko ne može ostati ravnodušan. Ili ih mrziš ili ih obožavaš. Tako je i s Duksinom tankom hrskavicom. Ja je kao i mnogi moji prijatelji i poznanici jednostavno obožavam. A Duksu smatram jednom od najboljih, kako zagrebačkih tako i hrvatskih pizzerija.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati