Posjetio sam kvartovsku pizzeriju u Novom Zagrebu u kojoj prave moderne napoletane

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
Na povratku iz Šibenika odlučili smo se zaustaviti u Zagrebu i napraviti kratku pauzu za ručak. Ciljano smo skrenuli u zagrebački kvart Sveta Klara, kojeg Zagrepčani često nazivaju samo Klara, a u kojem je nedavno otvorena nova istoimena kvartovska pizzerija za koju smo dobili nekoliko pozitivnih preporuka.
Klara se nalazi u Utinjskoj ulici na broju 41, u prizemlju novoizgrađene stambene višekatnice, a ima i veliki vlastiti parking. Naravno, preporuke uvijek volim provjeriti pa sam skoknuo na stranice s recenzijama i na slikama vidio kako Klara pravi canotto contemporanea pizze, takozvane moderne napoletane.
Prave moderne napoletane
Za pizzu contemporaneu kažu da je to pizza koja je od klasične pizze napravila nešto više, odmaknula je klasičnu pizzu iz kategorije brze hrane i junk fooda. U razgovoru s iskusnim pizza majstorima svi se oni slažu u jednom, a to je da je pizza contemporanea ili kako je često nazivaju moderna napoletana nastala kao prilagodba tržištu i željama ljubitelja pizze.
To je pizza tanke i mekane sredine, ali dosta debljih, napuhanih i prozračnih rubova. Iako su contemporanea i canotto u biti terminološki sinonimi, često se u govoru kao posebna potkategorija takve moderne napoletane izdvaja i ističe canotto pizza koja ima izrazito velike i napuhane rubove, a naziv je dobila od talijanske riječi za čamac na napuhavanje.
Dok se u pravilu moderne napoletane ili contemporanea pizze prave direktnim zamjesom, canotto pizza je obično pizza indirektnog zamjesa. Upravo canotto pizza zbog svog vrlo visokog i napuhanog ruba podsjeća na gumeni čamac na napuhavanje po kojem je i dobila ime. Takve je pizze na zagrebačku pizza scenu među prvima uvrstila poznata pizzerija Al Dente.
Osobno volim canotto pizze, a jedne od najboljih kušao sam u novosadskoj Tramontani.
Izgledom fascinantne, tijesto nestvarno lagano
U Klaru smo došli u nešto brojnijem sastavu pa sam imao mogućnost isprobati četiri različite pizze. A vjerovali ili ne, iako u ponudi imaju moju omiljenu pizzu s mortadelom, ja sam izabrao Gorgonzola, Pere e Noci, pizzu s ricottom, mozzarellom, gorgonzolom, slatkim kruškama i orasima. Privukla me neobična kombinacija slatke kruške i oraha. Ostale tri koje su nam se dosta brzo pojavile na stolu bile su Diavola, Prosciuto i Giardino, izrazito sočna pizza s nekoliko vrsta različitog povrća.
Sve su pizze izgledom fascinantne zbog vrlo visokih i napuhanih rubova, a tijesto je fine teksture, ukusno i baš nekako nestvarno lagano. Nakon što smo pojeli i na tanjurima nisu ostale ni mrvice, svi smo imali osjećaj da bi bez problema mogli odmah pojesti još jednu takvu pizzu.
Klara u ponudi ima petnaestak pizza, a cijene se kreću od 9,90 eura, koliko je Margarita, do 14,90 eura, koliko su četiri najskuplje: Mortadela, Bresaola, Carbonara i Pescatore. Većina je pizza između 12 i 14 eura. Iako su nadjevi složeni od vrlo kvalitetnih sastojaka, glavni je adut definitivno vrhunsko tijesto.
Iza cijele priče stoji iskusni pizza majstor
Nije mi vrag dao mira pa sam se na odlasku raspitao i saznao kako iza cijele priče stoji Luka Stanković, iskusni pizza majstor koji je ove godine osvojio treće mjesto na natjecanju pizza majstora u Riminiju. Luka je osvojio treće mjesto u vrlo zanimljivoj i dosta zahtjevnoj kategoriji Mistery Box. U toj kategoriji svaki natjecatelj donosi vlastito tijesto, a sastojke stavlja naknadno iz kutije u kojoj su na neki način sakriveni. I onda od nekih dvadesetak različitih sastojaka mora u pola minute složiti nadjev za svoju pizzu.
Dosta je teško i nezahvalno u samo pola minute od dvadesetak različitih sastojaka koje prvi put vidiš odabrati one koji idu zajedno i složiti fini nadjev. Zato nije ni čudno da Klara ima nekoliko pizza uistinu zanimljivih i neobičnih nadjeva. Meni se moja pizza s nekoliko vrsta sireva, slatkim kruškama i orasima svidjela, a od četiri koje smo naručili istaknuo bih Giardino, pizzu koju ljubitelji sočnih i laganih pizza s povrćem svakako moraju probati.
Uz pribor za jelo serviraju i škare za rezanje pizze
I mala zanimljivost za kraj. Klara poput osječkih pizzerija Pepe i Bocconcino uz klasičan pribor svojim gostima servira i specijalne škare za rezanje pizze. Takve sam škare prvi puta koristio u amsterdamskoj pizzeriji nNea koja isto pravi canotto pizze izuzetno visokih i napuhanih rubova.
Poput buzinskog Cortesa i vukomerečkog Toccarea, Sveta Klara je dobila vrhunsku kvartovsku pizzeriju u koju se isplati doći i iz nekih drugih udaljenijih dijelova grada. Zadrži li trenutnu kvalitetu, Klara će svakako osnažiti i obogatiti kako zagrebačku tako i hrvatsku pizza scenu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati