OTVOREN je četvrti po redu Pizza Festival u Zagrebu, koji se ove godine održava na Trgu dr. Franje Tuđmana od 8. do 18. svibnja. Novo izdanje Pizza Festivala pripremilo je bogatu ponudu najrazličitijih stilova pizza, ali i tjestenine i ostalih talijanskih delicija.
Ove godine sudjeluje ukupno 10 kućica - na njih šest mogu se kušati pizze, jedna u ponudi ima tjesteninu, jedna je zadužena za slastice, a dvije za pića i koktele. Evo što sve imaju u ponudi i kako se kreću cijene.
Al Dente
Al Dente na Pizza Festivalu nudi šest pizza - Margherita di Bufala (14 eura), Mortadela & Stracciatella (17.50 eura), Prosciutto & Stracciatella (16.50 eura), Picante (15.50 eura), Picante 2.0 (15.50 eura) te Bresaola & Burrata (18.50 eura).
Mi smo probali Picante 2.0, koja je nova verzija poznatog klasika s pikantnom kobasicom, pepperdropsima i dimljenim medom. Tijesto ima izražene, prozračne i napuhane rubove, što nam je kod pizze vrlo bitno, nadjev je bogat, a ako volite ljute pizze, ova će vam se sigurno svidjeti.
RougeMarin
Ljubitelje sicilijanskog stila pizze debljeg tijesta razveselit će vijest da na Pizza Festivalu i ove godine sudjeluje zagrebački RougeMarin koji je poznat po svojoj sicilijanskoj pizzi, a koja je i ove godine odlična i jedan od favorita. Njihova Vesuvio pizza koja spaja roast beef, tonnato umak, ukiseljenu rotkvicu, kapare i rukolu jedna je od boljih koje smo probali, a košta 15.50 eura za veliku i 7.80 eura za malu porciju.
Osim nje, u ponudi imaju još pet pizza koje nose imena inspirirana aktivnim talijanskim vulkanima. Pizza Vulcano spaja artičoke, mozzarellu i ricottu i košta 11.50 eura, Etna osvaja kombinacijom bolognese umaka, graška, mozzarelle, goude i još nekoliko sastojaka i košta 11.20 eura, a Magma je nešto pikantnija, s pikantnom salamom, i košta 11.30 eura. U ponudi su još Magma Bambini za djecu za 10.80 eura te Stromboli s inćunima i mariniranim artičokama za 15.50 eura.
Pizza Re
Pizzerija koja već četvrtu godinu oduševljava zaljubljenike u autentične Napoletana pizze je Pizza Re, a ove je godine na Festival donijela pet pizza: klasičnu Margheritu (11.50 eura), bogatu Capriciosu (12.50 eura), vatrenu Picante (12.50 eura), popularnu Mortadelu (15.50 eura) te svoju posebnu pizzu kuće, Pizzu Re (15.50 eura).
Nas je oduševila pizza Mortadela s laganim, mekanim i prozračnim tijestom, koja spaja pesto genovese, kremastu fior di latte mozzarellu i vrhunsku mortadelu, a sve zaokružuje mljevena pistacija, svježi bosiljak, crne masline i aceto krema. Na ovu bismo se pizzu definitivno vratili.
Pizza Social Club
I ove godine na Pizza Festivalu sudjeluje ekipa iz Pizza Social Cluba. Prepoznatljivi su po hrskavim pizzama s punijim rubom, što je stilski kombinacija napoletane i romane, a u ponudi imaju Ma'Margheritu (8.50 eura), Pizzaioli (9 eura), Parmigianu (9 eura), Pepperoni Nduja (9.50 eura) i Cacio e pepe (10 eura).
Ponovno smo probali njihov prošlogodišnji hit, Parmigianu, koja je odlična, a svidjela nam se i njihova pikantna Pepperoni Nduja pizza koja na podlozi od San Marzano rajčica spaja fior di latte mozzarellu, Parmigiano Reggiano, kobasice pepperoni i kalabrijsku deliciju nduju - mekanu pikantnu kobasicu od svinjskog mesa, larda i ljutih čili papričica. Ako volite ljuto, ova pizza je pun pogodak.
Pizza Fritta
Sve poklonike pržene pizze i ove godine uveseljava kućica Pizza Fritta, koja je prošle godine bila pravi hit, a i ove godine to opravdava. Njihova se pizza radi tako da se nadjev stavi između dva sloja tijesta za pizzu i prži u vrućem ulju dok korica ne postane zlatna i hrskava, a u ponudi imaju tri okusa - Margheritu za 7.80 eura, Prosciutto e Formaggio za 8.80 eura te Pistacchio e Mortadella za 9.80 eura.
Margherita je klasik s kojim ne možete pogriješiti i odlična nam je, a ako ste fanovi klasične pizze s mortadelom i pistacijama, obavezno probajte i Pistacchio e Mortadella. Na kućici su se pobrinuli i za slatko pa u ponudi imaju tiramisu za 6.20 eura, sladoled od vanilije za 5.20 eura te sladoled s preljevom od pistacija s jagodama za 7.40 eura.
Zagyland
Zagorska pizzerija Zagyland i ove godine sudjeluje na Pizza Festivalu, a poznata je po tome što radi isključivo pizze prema originalnoj talijanskoj recepturi. U ponudi imaju četiri pizze - Margheritu za 10 eura, pizzu Cezar s inćunima za 11 eura, pizzu kuće Zagyland za 12 eura i jednu pizzu iznenađenja koju smo imali priliku probati.
Riječ je o pizzi Grašizza, osmišljenoj ekskluzivno za ovu prigodu, koja neraskidivu vezu sa Zagorjem nosi u dresingu s graševinom i grožđem, a graševine ima i u samome tijestu. Košta 13 eura i okusom je definitivno drukčija od svih drugih pizza koje smo probali - dodatak graševine osjeti se u tijestu, a posebno nam se svidio dresing od graševine i dimljene paprike, koji nas okusom podsjeća na ajvar.
Pastamisee
Dodatni talijanski štih na Pizza Festival donosi kućica Pastemisee koja se pobrinula za to da na festivalu ne bude samo pizza. Na ovoj kućici pripremaju svježu tjesteninu u kolutovima Grana Padano sira. U ponudi su dva jela, a to su slavni talijanski Cacio e pepe za 10 eura te tjestenina s tartufima za 11 eura.
Njihova tjestenina favorit nam je još s Adventa, a iako nam je Cacio e pepe tjestenina vrlo ukusna, u kremastom umaku od sira i tostiranog papra, tjesteninu s tartufima sigurno bismo ponovili - tartufi joj daju baš poseban okus, a u svakoj se porciji naribaju svježe, ispred vas.
Gdje je Jura?
Za originalne slastice na Pizza Festivalu zadužena je kućica Gdje je Jura by Juraj Klepić koji je pripremio tri nove senzacije. Tu je Fry gelato za 8.80 eura koji je nazvao Brr Brr Pistaccino, s gelatom od pistacije, hrskavim biskvitom, kadaifom, čokoladom i pistacio pastom te Cannolini Bombardini, tri cannolija s kremom od ricotte i bijele čokolade za 6.80 eura.
Budući da smo ljubitelji kave, nas je osvojio slasticom Tung Tung Tung Tung Tiramisu za 8 eura koju čine piškote infuzirane kavom, obložene čokoladom i kakao maslacem, zatim krema od Martin Albus lješnjak likera, craft mascarponea i cappucino espuma, a to se sve poslužuje uz preljeve od gianduje ili pistacio paste s komadićima pistacije, ovisno o tome kakav okus više volite.
Mjesto: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb
Trajanje: 8. do 18. svibnja 2025.
Radno vrijeme: pon-pet 12-00, sub-ned 11-00
Ulaz: besplatan

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati