Pitate se kako se radi piletina iz KFC-a? Slučajno je otkriven navodni recept

KFC JE POZNAT po hrskavoj piletini koja je, moramo priznati, prilično različita od one koju radimo kod kuće. Iako su oduvijek postojala nagađanja o recepturi i tome kako se ona zapravo radi, nikada nije potvrđen originalni recept.
Navodni recept slučajno pronađen u albumu sa slikama
2016. godine novinar Jay Jones iz Chicago Tribunea putovao je u Corbin u Kentuckyju - mjesto gdje je Harland Sanders (poznat kao pukovnik Sanders) počeo prodavati svoju prženu piletinu. Cilj reportaže bio je istražiti povijest KFC-a, zbog čega je Jones kontaktirao Joea Ledingtona, rođaka pukovnika Sandersa. Ledington je nekoć radio u obiteljskoj firmi, pa mu je pokazao stari obiteljski album s uspomenama i dokumentima.
U albumu se nalazila zabilješka s 11 začina i njihovom točnom količinom, zajedno s uputom da se pomiješaju s 2 šalice brašna. Jones je odmah postao sumnjičav, pa je pitao Ledingtona radi li se o originalnom receptu KFC-a. "Oh, da. Ovo je originalni recept KFC-a", rekao je Ledington za Chicago Tribune 2016. godine. Međutim, kasnije je povukao svoju tvrdnju, rekavši kako ipak nije siguran.
Novinari isprobali navodni recept
Novinari Chicago Tribunea odlučili su pripremiti piletinu koristeći začine s popisa. Koristili su buttermilk (sirutku) kako bi marinirali meso i pomiješali začine s brašnom te piletinu ispržili u dubokom ulju. Rezultat je bio okus gotovo identičan piletini iz KFC-a. Jedina razlika koju su primijetili bila je u razini slanoće - originalna KFC piletina bila je malo slanija, pa su pretpostavili da restoran koristi MSG (mononatrijev glutamat), koji pojačava okus. Kada su ga dodali u recept, okus je postao gotovo identičan originalu.
Kada je vijest izašla u javnost, KFC nije službeno potvrdio da je recept autentičan. "Mnogi ljudi tvrde kako su otkrili originalni recept, ali samo nekoliko ljudi u svijetu zaista zna pravu tajnu", komentirali su.
Potrebni sastojci
Evo navodnog recepta.
- sol
- timijan
- bosiljak
- origano
- celer u prahu
- crni papar
- bijeli papar
- suhi senf
- mljevena paprika
- češnjak u prahu
- đumbir u prahu
- brašno
- buttermilk (kiselkasta sirutka)
- piletina
Kako se priprema
Pomiješajte sve začine s brašnom, a piletinu potopite u sirutku i ostavite tako oko pola sata. Piletinu zatim stavite u smjesu brašna i začina, pa ponovno u sirutku te na kraju u brašno i začine. Zagrijte ulje i počnite pržiti meso. Pržite ga do zlatno-smeđe boje i ocijedite na tanjuru prekrivenom papirnatim ručnikom.
Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati