Našao sam se na otoku i naletio na prave old school pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
ODLAZAK na Viški polumaraton pamtit ću po dosta lošem i kišovitom vremenu, obilasku lijepih otočkih lokaliteta i posjetima pizzerijama koje, vjerovali ili ne, ne prave i ne poslužuju napoletanske pizze. Znao sam da su kultna viška Karijola i komiški Hum zatvorene, s obzirom na to da rade samo za vrijeme sezone, pa sam se malo raspitao i saznao koje su pizzerije u ovo doba godine otvorene.
U subotu smo se, odmah poslije utrke, zaputili u pizzeriju Kut koja se nalazi u istoimenom predjelu grada Visa s malim sidrištem. Pizzerija se smjestila na samoj rivi nekih desetak metara od mora pa smo izabrali stol na velikoj vanjskoj terasi, iako je i unutrašnji prostor izuzetno velik, prostran i lijepo uređen.
Moram priznati kako sam zbog istrčane utrke bio poprilično gladan, a i zaželio sam se "old school" pizza pa sam pomalo nestrpljivo čekao jelovnik u kojem se nalazi trinaest pizza, od kojih je Zagrebačka posebno istaknuta kao nova u ponudi. Izabrali smo Margheritu, La Verduru, Tonno di Mare i moju omiljenu Che Bella Mortadela.
Ovo je možda tek drugi ili treći put da naručujem pizzu s mortadelom a da nije napoletana. Pizze su nam na stol stigle uistinu brzo, a iznenadile su nas i veličinom i izgledom. Poprilično su velike, dok je tijesto neobične žućkaste boje. Pizze izgledaju kao prave "old school" pizze bez pretjerano uzdignutih i napuhanih rubova, a tijesto je od ruba prema sredini ravnomjerno tanko, hrskavo na površini i fine teksture.
Obično se pokušavam sjetiti pizzerija koje sam posjetio, a poslužuju sličan tip pizze, ali ove su pizze nekako posebne i drugačije od klasičnih old school pizza. Malo sam provrtio slike u glavi te su me ipak podsjetile na zagrebački Purger i osječku Corollu, bez obzira na to što su rubovi mrvicu drugačiji, a sredina nešto tanja.
Jako sočne i ukusne
Sve su pizze koje smo naručili bile izuzetno sočne i ukusne, a La Verdura nas je posebno oduševila. U nadjevu se uz mozzarellu nalaze tikvice, kukuruz, svježa crvena paprika, cherry rajčice i crne masline, pa je La Verdura osvježavajuća i lagana pizza, a opet dovoljno zasitna. Tonno di Mare je pizza s tunom koju smo izabrali zbog zanimljive kombinacije pratećih sastojaka, prvenstveno luka i kapara. Ja sam s Che Bella Mortadelom bio i više nego zadovoljan.
Za razliku od većine pizzerija s pravim old school pizzama i uobičajenim nadjevima, Kut se hrabro poigrava sastojcima svojih nadjeva i stvara kombinacije koje bismo prije očekivali na napoletanskim pizzama.
Zanimalo me je o kakvom se tijestu radi i kako ga u Kutu pripremaju, a odgovore mi je prije odlaska dao susretljiv pizza majstor. Tijesto pravi takozvanim zamjesom iz ruke uz jako malu količinu kvasca i 60 posto vode te nešto kraću fermentaciju u posebno pripremljenoj prostoriji.
Pizze se peku dosta kratko na vrlo visokim temperaturama na kakvima se u pravilu peku napoletanske pizze. To si može priuštiti zbog dugogodišnjeg iskustva i vrlo kvalitetne peći koja ravnomjerno raspoređuje toplinu i adekvatno ispeče cijelu pizzu, a da površina i rubovi ne izgore. Kut pravi odlične pizze s kojima će pogotovo biti zadovoljni ljubitelji stare škole i svi oni koji ne preferiraju sve prisutnije moderne napoletane.
Cijene se kreću od 11 eura za Margheritu do 15 eura koliko košta Bisteka, pizza s biftekom, pinjolima i umakom od tartufa. Većina pizza je 13 eura, koliko je i La Verdura, nama najbolja od svih koje smo probali.
Osvježili smo se točenim pivom, a opuštena atmosfera i sama lokacija terase smještene na nekih desetak metara od mora učinile su posjet viškoj pizzeriji Kut dodatno ugodnim te upotpunile naš cjelokupan vrlo pozitivan dojam.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati