Jedan začin u vašoj kuhinji nikada ne gubi na kvaliteti, znate li koji?

ZAČINI su duša svakog jela - upotpunjuju svako jelo i daju mu bolji okus. Iako neki začini imaju rok trajanja i nakon nekog vremena jednostavno izgube na kvaliteti i okusu, postoji jedan začin koji, bez obzira na godine, nikada ne gubi na kvaliteti.
Taj začin godinama, pa čak i desetljećima, zadržava isti miris i okus, a riječ je o kuminu. On se koristi u mnogim kuhinjama diljem svijeta i vrlo je svestran, a ako se pravilno skladišti, praktički nikada ne gubi na kvaliteti.
Kumin u kulinarstvu
Kumin je jedan od najpopularnijih začina na svijetu, a njegova specifična aroma – topla, orašasta i pomalo zemljana – dodaje dubinu mnogim jelima. Kumin se može koristiti cijeli ili mljeveni, a ako koristite cijeli kumin, možete ga lagano prepržiti na suhoj tavi kako bi se pojačao njegov miris i okus.
Kumin je ključni sastojak mnogih indijskih jela i jedan od glavnih začina u mnogim vrstama curryja (masala curry, tikka masala) te je sastavni dio marinada koje se koriste za meso pripremljeno u tandooru. Koristi se i za pripremu nekih meksičkih jela, poput tacosa ili chilija con carne, a u bliskoistočnoj kuhinji dodaje se u humus, falafel i razna druga jela.
Često se dodaje povrću poput krumpira, tikvica, mrkve ili patlidžana prije pečenja, a može se dodati i juhama, od bundeve ili leće. U nekim europskim receptima, posebno u Njemačkoj i skandinavskim zemljama, kumin se koristi za mariniranje svinjskog mesa.
Zašto kumin nikada ne gubi na kvaliteti?
Kumin je začin koji odlično podnosi promjene temperature i vlažnosti, što znači da se čak i kada je pohranjen u uvjetima koji nisu idealni, neće se tako lako pokvariti. Samo pravilno skladištenje, u suhom i hladnom okruženju, osigurava da njegov okus ostane snažan i dugotrajan.
Osim toga, kumin je bogat eteričnim uljima, koja su odgovorna za njegov prepoznatljiv miris i okus. Ova ulja također pomažu začinu da zadrži okus i svježinu, čak i kroz godine. Dok mljeveni kumin brzo gubi okus jer eterična ulja brže isparavaju, cijela zrna kumina mogu trajati godinama i dalje zadržati dobar okus.
Kako bi što dulje zadržao svoju kvalitetu, kumin je najbolje čuvati u hermetički zatvorenim posudama na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Idealno je pohraniti ga u staklenke koje ne propuštaju zrak, jer zrak može ubrzati gubitak okusa, dok svjetlost također može utjecati na kvalitetu eteričnih ulja.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati