Jedna je namirnica još 1995. proglašena najzasitnijom - a nije meso

AKO MISLITE da se bez mesa ne možete dobro najesti, razmislite ponovno. Prema znanstvenoj studiji objavljenoj 1995. godine u časopisu European Journal of Clinical Nutrition, najzasitnija namirnica koju su testirali nije ni odrezak, ni burger, ni piletina. Bio je to običan kuhani krumpir.
Istraživanje je testiralo 38 uobičajenih namirnica i mjerilo koliko dobro zasićuju ljude nakon obroka. Krumpir je uvjerljivo završio na vrhu, ostavljajući iza sebe i tjesteninu, i rižu, i bijeli kruh, ali i visokoproteinske opcije. Zvuči nevjerojatno, ali logika je jednostavna: krumpir ima idealan omjer složenih ugljikohidrata, vlakana i vode, a sve to doprinosi osjećaju sitosti bez teškog osjećaja u želucu.
<< Brodići od krumpira s kaduljom
Zašto nas krumpir tako dobro zasiti?
Krumpir je prirodno bogat složenim ugljikohidratima koji se sporije razgrađuju, što znači da energija iz njega dolazi postupno. Uz to, sadrži vlakna, osobito ako se jede s korom, pa dulje zadržava osjećaj sitosti. Ima i visok udio vode, što dodatno „popuni“ želudac.
Zanimljivo je i to da, iako mnogi misle da deblja, 100 g kuhanog krumpira ima samo oko 80 kalorija, što je manje nego ista količina riže ili tjestenine. Ključ je, naravno, u načinu pripreme – pomfrit i čips nisu ono što znanstvenici imaju na umu kad kažu da je krumpir zdrav i zasitan.
Dakle, kad sljedeći put budete gladni, a ne znate što biste, kuhani ili pečeni krumpir bez puno masnoće može biti jednostavno, jeftino i jako učinkovito rješenje.
Kako ga pripremiti da bude zdrav, ukusan i zasitan
Zaboravite na duboko prženje - krumpir možete pripremiti na puno zdravijih načina koji će zadržati njegove dobre strane, a pritom vas ozbiljno zasititi:
- Kuhani krumpir s maslinovim uljem i začinskim biljem – klasična, mediteranska opcija koja je gotova za 20 minuta.
- Pečeni krumpir u kori – narežite ga na kriške, posolite, dodajte ružmarin i maslinovo ulje, pa u pećnicu.
- Krumpir-salata s grahom – kombinacija dva zasitna sastojka, idealna i kao glavno jelo.
- Pire krumpir s jogurtom – laganiji od standardnog s maslacem, ali jednako kremast.
- Zapečeni krumpir s povrćem – složenac koji se lako nadograđuje sa stvarima koje imate u hladnjaku (npr. tikvice, luk, mrkva, sir...).
Dobra vijest je i to da je krumpir bez glutena, pa je pogodan za osobe s intolerancijom.
Nemojte ga podcjenjivati
Krumpir je nepravedno podcijenjena namirnica. Kad je pripremljen na pravi način, ne samo da je zdrav, već i jedan od najsnažnijih saveznika protiv prejedanja i nepotrebnog grickanja. I ne, nije dosadan - uz malo mašte i dobar začin, može biti itekako ukusan.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati