Anna Wintour strogo je zabranila da se ove tri namirnice posluže na Met Gali

MET GALA nije samo modni događaj godine, već i gastronomski spektakl pod jednakim povećalom. Svaki detalj večeri, od haljina do jelovnika, pomno je isplaniran, a nad svime strogo bdije Anna Wintour, glavna urednica Voguea i ključna figura ovoga prestižnog događanja. No, ako mislite da slavne osobe te večeri uživaju u svemu što im srce poželi, prevarili ste se. Neka omiljena jela (točnije, sastojci), na Met Gali strogo su zabranjeni.
Što je zabranjeno i zašto?
Na jelovniku Met Gale 2024. (a i ove godine) potpuno su izostala tri sastojka koja mnogi smatraju osnovom svakoga ukusnog jela: vlasac, luk i češnjak. Zabranu je osobno potvrdila Anna Wintour u intervjuu za Today uoči prošlogodišnje svečanosti. Na pitanje o tim namirnicama kratko je odgovorila: "To su tri stvari koje baš ne volim."
Razlozi zabrane nisu samo osobni. Prema izvorima iz Voguea, Anna ne dopušta hranu koja bi mogla ostaviti tragove na zubima (peršin ili vlasac), izazvati neugodan zadah (češnjak i luk) ili, ne daj Bože, ostaviti mrlje na skupocjenim toaletama. Hrana mora biti elegantna, laka za konzumaciju i, naravno, fotogenična.
Još neka pravila kojih se uzvanici moraju pridržavati
Poznato je i da nitko ne smije dirnuti tanjur prije nego što Anna Wintour sjedne za stol, a upravo je ona ta koja, uz modni, diktira i kulinarski ton večeri. Svaki jelovnik usklađen je s godišnjom temom, iako to ne ide uvijek glatko.
Primjerice, 2011. godine tema je bila "Alexander McQueen: Divlja ljepota", a posluživali su se mini mesni kolačići s janjetinom. Prema cateringu Glorious Food, koji je pripremao hranu za Met Galu više od dva desetljeća, mnogi su gosti tada tražili alternativna jela jer janjetina jednostavno nije bila po svačijem ukusu.
Što je ove godine bilo na meniju?
Ove godine tema je bila "Superfine: Krojenje crnačkog stila", a u fokus je stavila modnu povijest afroameričkih muškaraca od 18. stoljeća do danas, a čak je i hrana bila u tom tonu. Prvi slijed bila je salata od papaje s piri piri začinom, uz krastavce u karipskoj marinadi od zelenih začina.
Za glavno jelo poslužena je kreolska pečena piletina s limunskom emulzijom, rižom i graškom, uz svježi ljuti umak. Kao prilozi na stolu su se našli zeleni kupus sa slaninom s roštilja i kukuruzni kruh s maslacem od meda i curryja. Za desert je poslužen brownie s mousseom te kolač s kremom od meda, a na meniju su se još našli i kukuruzni kruh i kavijar, rolice s jastogom i veganski losos.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati