Tajni sastojak iz vaše kuhinje koji okus šparoga podiže na novu razinu

ŠPAROGE ili volite ili ne, a ako pripadate prvoj skupini ljudi, sigurno se barem jednom godišnje počastite ovom luksuznom namirnicom čija je cijena iz godine u godinu sve viša. Tako smo ove subote na Dolcu pronašli divlje šparoge po cijeni od čak 15 eura za vezicu, a ponegdje se prodaju i za 3 do 5 eura za 500 g.
Budući da nisu baš jeftine, važno je obratiti posebnu pažnju na to kako se pripremaju. Okus šparoga razlikuje se ovisno o načinu pripreme, kao i o sastojcima koji se uz njih koriste, a u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako izvući maksimalan okus iz šparoga.
Kakve šparoge odabrati?
Birajte one koje su zelene cijelom duljinom i izbjegavajte one s osušenim vrhovima - takve neće imati dobar okus. Prije pripreme odrežite donje, tvrđe dijelove. Kod pripreme šparoga važno je da ih ne prekuhate kako bi zadržale svoj puni okus. Ako se prekuhaju, postaju kašaste, sumpornog okusa i neugodne za jelo.
Kako biste to izbjegli, najbolje ih je ispeći i to tako da ih posložite na pleh premazan maslinovim uljem, posolite i začinite svježe mljevenim paprom. Pazite da ne pretjerate s uljem - premda daje bolji okus, previše ulja može učiniti šparoge masnima. Dovoljna je mala količina da povrće dobije hrskavost, a da pritom zadrži svoj prirodan okus.
Dodajte im jedan sastojak za bolji okus
Pecite šparoge na visokoj temperaturi (200 Celzijevih stupnjeva ili više), otprilike pet do sedam minuta. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o jačini pećnice. Važno je paziti da se peku ravnomjerno sa svih strana, a kad su gotove, dodajte im malo limunova soka za svjež i lagan okus.
Naime, prema riječima iskusnih kuhara, šparoge u kombinaciji s limunom postaju znatno ukusnije - ovaj sastojak okus šparoga podiže na novu razinu, a ako želite dodatnu aromu i teksturu, možete ih posuti i naribanim parmezanom.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati