Za dva dana kreće Pizza Festival, poznato je kakve će se sve pizze nuditi

JOŠ NAS samo dva dana dijele od otvaranja 4. Pizza Festivala u Zagrebu, koji će se održati od 8. do 18. svibnja na Trgu dr. Franje Tuđmana. Ovogodišnjih deset sudionika Pizza Festivala spremni su sa svojim provjerenim hitovima i novim kreacijama, a to su pokazali već u ponedjeljak 5. svibnja na ekskluzivnom pretpremijernom kušanju, gdje su okupljenima predstavili dio svoje ovogodišnje ponude.
Sve je krenulo pićima dobrodošlice Central bara i Ginglebellsa koji su predstavili svoj novi koktel Limoncello-Basil, a pretasting Pizza Festivala Zagreb otvoren je izvrsnom tjesteninom Cacio e pepe iz koluta sira koju donosi kućica Pastamisee. Osim ove kremaste tjestenine u umaku od sira i tostiranog papra, na Festivalu će u ponudi imati i tjesteninu sa svježe ribanim tartufima.
U ponudi će biti nekoliko različitih vrsta pizza
Zagrebački Al Dente na Festival stiže sa šest pizza koje pričaju jedinstvenu priču, utkanu u tijesto koje spaja tradiciju klasične Napoletane i Canotto pizze, a na pretastingu su priredili Bresaolu & Burratu te Piccante 2.0, koja je nova verzija poznatog klasika s pikantnom kobasicom, pepperdropsima i dimljenim medom.
Hrvoje Cvetko iz zagrebačke pizzerije Pizza Re okupljene je oduševio svojom pizzom Mortadela koja spaja najbolje od talijanske tradicije i modernih okusa jer na laganoj, prozračnoj podlozi od 48-satnog fermentiranog tijesta, donosi bogati pesto genovese, zatim kremastu fior di latte mozzarellu i vrhunsku mortadelu, a sve zaokružuje mljevena pistacija, svježi bosiljak, crne masline i aceto krema.
Pizza Social Club predstavit će se s ukupno pet pizza, a osim klasika Ma'Margharite, Pizze Pizzaioli i prošlogodišnjeg hita Parmigiane, specijalno za ovogodišnje izdanje Pizza Festivala priredili su pizzu Peperoni Nduja te pizzu Cacio e pepe koje su i predstavili na pretastingu. Svi su pohvalili njihovu pikantnu Peperoni Nduja pizzu koja na podlozi od San Marzano rajčica donosi fior di latte mozzarellu, Parmigiano Reggiano, kobasice peperoni i kalabrijsku deliciju Nduju - mekanu pikantnu kobasicu od svinjskog mesa, larda i ljutih čili papričica, te luk i bosiljak.
Omiljena pržena pizza ponovno na Pizza Festivalu
Sve poklonike pržene pizze i ove će godine uveseljavati kućica Pizza Fritta. Ovaj jedinstveni stil pizze datira još iz 18. stoljeća iz Napulja gdje i danas među lokalnim stanovništvom uživa kultni status. Radi se tako da se nadjev stavi između dva sloja tijesta za pizzu i prži u vrućem ulju dok korica ne postane zlatna i hrskava. Kako biste maksimalno uživali u ovoj deliciji potrebno je najprije otrgnuti vrh ne bi li se otpustila para iz nadjeva, a zatim se pizza jede redom, čime se u svakom zalogaju dobiva savršen omjer nadjeva i tijesta.
Zagrebački RougeMarin opet će osvojiti ljubitelje sicilijanskog stila pizze i to s pet pizza inspiriranih aktivnim talijanskim vulkanima. Etna, Stromboli, Vesuvio, Vulcano i Magma redom su izdašne pizze koje su poznate i kao focaccia s dodacima, a uzvanici na pretastingu imali su priliku kušati Stromboli s inćunima, mariniranim artičokama, ukiseljenim šampinjonima, maslinama leccino i motarom, zatim Etnu koja je okupljene osvojila kombinacijom bolognese umaka, graška, mozzarelle, goude, brioche mrvica, mariniranih artičoka, mariniranih maslina, ukiseljenih patlidžana, ljutike i gljiva. Vesuvio pak slavi klasične talijanske okuse spajajući roast beef, tonnato umak, ukiseljenu rotkvicu, kapare i rikulu.
Pizza s graševinom posvećena Zagorju
Nakon iznimnog uspjeha na lanjskom Pizza Festivalu, i ove godine iz Konjščine stiže Zagyland sa svojim izvrsnim napoletanama. Na Festivalu će ponuditi četiri pizze: Margheritu, pizzu Cezar s inćunima, pizzu kuće Zagyland i ekskluzivno za ovu prigodu osmišljenu pizzu Grašizza, koja neraskidivu vezu sa Zagorjem nosi u dressingu s graševinom i grožđem, a graševine ima i u samome tijestu.
Za slatko je zadužena kućica Gdje je Jura
Za originalne slastice će na Pizza Festivalu biti zadužena kućica Gdje je Jura by Juraj Klepić koji priprema tri nove senzacije, a na pretastingu je već osvojio okupljene dvjema. Najprije je predstavio Fry gelato koji je nazvao Brr Brr Pistaccino (gelato od pistacije, hrskavi biskvit, kadaif, mliječna belgijska čokolada, pistacio pasta), a potom slasticu Tung Tung Tung Tung Tiramisu koju čine piškote infuzirane kavom, obložene čokoladom i kakao maslacom, zatim krema od Martin Albus lješnjak likera i craft mascarponea, cappucino espuma, gianduja, te pistacio pasta s komadićima pistacije.
Osim izvrsnim balansom okusa i originalnim načinom serviranja tiramisua, posjetitelje, pogotovo fanove Tik Toka, oduševit će činjenica da su nazivi slastica, kako pojašnjava Juraj, povezani s novim Brainrot trendom na Tik Toku.
U svim delicijama Pizza Festivala Zagreb korisnici ZABA Mastercard kartica svakoga će dana od 18:00 do 19:00 sati moći uživati u Happy Hour popustima od 10 posto, a svakodnevne novosti, nazive filmova, načine prijava na radionice i kviz možete doznati prateći Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.
Mjesto: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb
Trajanje: 8. do 18. svibnja 2025.
Radno vrijeme: pon-pet 12-00, sub-ned 11-00
Ulaz: besplatan

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati