Tri popularna sastojka mogu naštetiti zdravlju crijeva, tvrde nutricionisti

PRERAĐENA hrana dio je suvremene prehrane, no prekomjerna konzumacija može imati negativan utjecaj na zdravlje crijeva i probave. Ako se borimo s nadutošću, upalom ili drugim neugodnim simptomima, stručnjaci upozoravaju da bismo mogli imati koristi od smanjenja unosa sljedećih sastojaka koji se često nalaze u popularnoj hrani.
1. Umjetni zaslađivači
Umjetni zaslađivači poput sukraloze sve su češći u prehrani jer nude sladak okus s malo kalorija. Ipak, mogu ozbiljno narušiti ravnotežu crijevnih bakterija. "Umjetni zaslađivači mogu promijeniti sastav crijevne mikroflore, smanjujući korisne bakterijske sojeve i povećavajući rizik od netolerancije na glukozu", objašnjava nutricionistica Suzanne Hyslop za SheFinds.
2. Emulgatori (karboksimetilceluloza)
Emulgatori poput karboksimetilceluloze dodaju se hrani kako bi poboljšali teksturu i spriječili topljenje, primjerice u sladoledu. No, mogu potaknuti upalne procese i narušiti crijevnu barijeru.
"Neka istraživanja sugeriraju da emulgatori poput polisorbata 80 i karboksimetilceluloze povećavaju propusnost crijevne stijenke", kaže liječnik dr. Shawn George. Dodaje i da "konzumacija prerađene hrane s velikim udjelom rafinirane soli često izaziva upalu crijevnog tkiva i šteti korisnim bakterijama."
3. Glukozno-fruktozni sirup
Ovaj rafinirani šećer često se koristi u umacima, preljevima i slatkišima zbog niske cijene i intenzivne slatkoće. Međutim, štetno utječe na crijevnu mikrofloru. "Višak rafiniranog šećera hrani štetne bakterije i gljivice u crijevima, narušava ravnotežu mikrobioma te doprinosi nadutosti, upalama i slabijem imunitetu", kaže Hyslop. Dodaje da se kao zamjena mogu koristiti prirodni zaslađivači.
"Prirodni zaslađivači poput stevije i meda mogu se koristiti umjesto umjetnih zaslađivača i rafiniranog šećera", navodi Hyslop.
Iako povremeno konzumiranje prerađene hrane ne mora biti problem, važno je obratiti pozornost na to kako se osjećamo. Ako imamo simptome vezane uz probavu, trebamo pokušati ograničiti unos proizvoda koji sadrže ove sastojke i umjesto toga birati prirodne namirnice s jednostavnim sastojcima.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati