Šest loših jutarnjih navika koje uzrokuju nakupljanje masnog tkiva na trbuhu

JUTARNJE navike mogu oblikovati kako će izgledati ostatak dana, pogotovo kada je riječ o zdravlju i fitness ciljevima. Dobra jutarnja rutina može potaknuti metabolizam i razinu energije, ali neke navike mogu imati suprotan učinak. Skupina stručnjaka je za portal SheFinds izdvojila najčešće loše i štetne jutarnje navike koje mnogi od nas imaju, a uzrokuju nakupljanje masnog tkiva na trbuhu.
Od preskakanja doručka do čestog konzumiranja previše slatkih jutarnjih napitaka ili prečestog odgađanja alarma, odluke koje donosimo ujutro mogu uzrokovati povećanje masnoće oko struka. U nastavku izdvajamo što sve preporučuju da izbjegavamo nakon buđenja.
Previše šećera za doručak
Prekomjeran unos šećera za doručak može imati štetne posljedice na probavno zdravlje i ciljeve u kontroli težine. Kada dan započnemo hranom bogatom šećerom, poput peciva, zaslađenih žitarica ili aromatiziranih jogurta, uzrokujemo nagli porast razine šećera u krvi, a zatim i nagli pad.
Dijetetičar Jesse Feder ističe da konzumacija visokozaslađenih žitarica može "dovesti do masnoće na trbuhu, nadutosti i problema s crijevima. Visok udio šećera potiče upalu i narušava ravnotežu crijevnih bakterija".
S njim se slaže i osobni trener Andrew White koji preporučuje doručak bogat proteinima, zdravim mastima i vlaknima, poput zobene kaše s orašastim plodovima i sjemenkama, ili jaja s integralnim tostom i avokadom.
Sjedilačka jutarnja rutina
Redovita tjelesna aktivnost važna je za održavanje zdravog načina života, a vrlo je korisno postati aktivan odmah ujutro. To ne znači da morate odraditi intenzivan trening od jednog sata, već i kratka šetnja, razgibavanje ili kratak trening mogu napraviti razliku. Izostanak kretanja nakon buđenja može negativno utjecati na zdravlje, piše SheFinds.
"Jutarnja rutina bez fizičke aktivnosti može usporiti metabolizam i potaknuti upalne procese. Kretanje potiče protuupalne mehanizme i pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine. Bez toga, tijelo je sklonije nakupljanju kilograma i upalama", ističe dijetetičarka Krutika Nanavati.
Preskakanje proteina
Proteini su vrlo važni u održavanju osjećaja sitosti. Ako se ne uključe u doručak, veća je šansa da ćete tijekom dana osjetiti jaku glad i prejesti se, što može izazvati nadutost i nelagodu. White objašnjava da "nedovoljan unos proteina ujutro ne aktivira hormone koji reguliraju osjećaj sitosti, što može dovesti do prejedanja i povećanja tjelesne mase".
Zato je preporučljivo odmah na doručak konzumirati kvalitetan izvor proteina. Kao takve, stručnjaci su za SheFinds izdvojili prehrambene proizvode poput grčkog jogurta, smoothieja s proteinskim prahom ili jaja, koja su jedan od najboljih prirodnih izvora proteina.
Prebrzo jedenje doručka
Mnogi nesvjesno prebrzo konzumiraju hranu bez temeljitog žvakanja. White ističe da je temeljito žvakanje hrane "ključno za pravilnu probavu". Dodaje da "prebrzo jedenje može dovesti do gutanja zraka, što uzrokuje nadutost. Osim toga, otežava razgradnju hrane i smanjuje apsorpciju nutrijenata".
Konzumiranje previše vlakana odjednom
Vlakna su važna za zdravlje probave i mogu pomoći u regulaciji tjelesne težine jer pružaju osjećaj sitosti. Ali ako ih se odjednom unese previše, a niste navikli na hranu bogatu vlaknima, možete imati probavnih smetnji.
White upozorava da "ako konzumirate veliku količinu vlakana ujutro, osobito iz prerađenih izvora poput žitarica obogaćenih vlaknima ili energetskih pločica, to može preopteretiti probavni sustav ako vam to nije uobičajena prehrana".
Preporučuje postupno povećanje unosa vlakana i njihovu ravnomjernu raspodjelu tijekom dana. Birajte prirodne izvore vlakana – povrće, voće, integralne žitarice i mahunarke.
Dodavanje vrhnja i zaslađivača u kavu
Kava može imati mnoge zdravstvene koristi. Dijetetičarka Dana Ellis Hunnes navodi da može pomoći probavi i smanjiti nadutost jer potiče rad crijeva. Crna kava smatra se jednom od najboljih opcija jer sadrži korisne antioksidanse i kofein koji može povećati razinu energije.
Međutim, dijetetičarka Lisa Richards upozorava da dodavanje zaslađenog vrhnja i previše šećera može povećati unos kalorija, narušiti probavu i potaknuti upalu. "Dodavanje mlijeka ili vrhnja mnogima poboljšava okus kave, ali time također unosimo dodatne kalorije, šećer i masti koje se brzo nakupljaju", pojašnjava ona za SheFinds.
Naravno, to ne znači da bi svi trebali početi piti isključivo crnu kavu. Ali korisno je razmisliti o zamjeni određenih vrsta zaslađivača i vrhnja za one koji su zdravije alternative.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati