Pet jesenskih namirnica koje poboljšavaju pamćenje, prema dijetetičarima

Prema podacima CDC-a, oko deset posto osoba starijih od 45 godina kaže da im pamćenje slabi. Međutim, zdravlje mozga ne ovisi samo o društvenim aktivnostima i mentalnim vježbama - ono što jedemo također ima važnu ulogu. Dobra vijest je da mnoge jesenske namirnice sadrže hranjive tvari koje mogu pomoći u očuvanju pamćenja i kognitivnih sposobnosti. Stoga su savjetnice za prehranu istaknule nekoliko takvih namirnica koje pridonose poboljšanju pamćenja.
Sjemenke bundeve
Sjemenke bundeve bogate su vlaknima - u 100 grama sadrže oko 6 grama vlakana. Istraživanja pokazuju da vlakna mogu poboljšati kognitivno zdravlje preko osi crijeva i mozga. Pečene sjemenke mogu se jesti samostalno ili dodati u salate, žitarice i jogurt, piše EatingWell.
Prokulice
"Prokulice su bogate sulforafanom, biljnim spojem u povrću iz porodice krstašica koji sprječava oksidaciju i potiče zdravlje mozga", kaže nutricionistica i dijetetičarka Sheri Gaw. Jedno istraživanje pokazalo je da su stariji odrasli nakon 12 tjedana uzimanja dodatka sulforafana imali bržu mentalnu obradu i bolje raspoloženje.
Brusnice
"Brusnice nisu samo jesenski favorit, već i snažna podrška zdravlju mozga", objašnjava nutricionistica i dijetetičarka Lauren Manaker. Antocijanini koji brusnicama daju crvenu boju imaju antioksidativna i protuupalna svojstva te mogu prijeći krvno-moždanu barijeru i zaštititi živčane stanice.
Lisnato povrće
"Lisnato povrće poput kelja, špinata i blitve može usporiti kognitivno propadanje, poboljšati pamćenje i podržati kritičko razmišljanje", kaže nutricionistica i dijetetičarka Melissa Mitri. Sadrže folat, beta karoten te vitamine E i K, hranjive tvari povezane s boljim funkcioniranjem mozga.
Zob
"Zob donosi koristi za pamćenje, daje tijelu i umu održivu energiju te pomaže regulirati šećer u krvi", kaže Mitri. Riječ je o ugljikohidratu bogatom vlaknima, vitaminima B skupine i antioksidansima. Iako su potrebna dodatna istraživanja, postoje nalazi koji povezuju zob s boljom brzinom kognitivne obrade.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati