Ovu ribu je bolje izbjegavati, upozoravaju stručnjaci

RIBA je ključni dio uravnotežene prehrane, bogata je proteinima, omega-3 masnim kiselinama i esencijalnim nutrijentima koji podržavaju zdravlje srca i mozga. Međutim, nisu sve vrste riba jednako korisne. Neke mogu sadržavati visoke razine zagađivača, antibiotika ili pesticida, dok su druge ekološki neodržive zbog prekomjernog izlova.
Stručnjaci upozoravaju na nekoliko vrsta riba koje bi bilo bolje izbjegavati ili konzumirati u vrlo malim količinama.
Pangasius
Pangasius, poznat i kao vijetnamski som, jedna je od najkontroverznijih riba na tržištu. Ova slatkovodna riba uzgaja se uglavnom u jugoistočnoj Aziji, u velikim industrijskim ribogojilištima gdje su uvjeti često problematični.
Zdravstveni rizici: Pangasius može sadržavati visoke razine teških metala, ostatke antibiotika i drugih kemikalija koje se koriste u uzgoju. Njegova nutritivna vrijednost je također niska, iako osigurava proteine, sadrži vrlo malo omega-3 masnih kiselina u usporedbi s drugim ribama poput lososa ili skuše.
Ekološki problemi: Kako bi se zadovoljila velika potražnja, pangasius se često uzgaja u prenapučenim bazenima s lošom kvalitetom vode. To ne samo da utječe na kvalitetu ribe, već može pridonijeti zagađenju okoliša.
Tilapija
Tilapija je jedna od najčešće konzumiranih riba u svijetu zbog svog blagog okusa i pristupačne cijene. No, stručnjaci upozoravaju da njezin nutritivni profil i način uzgoja nisu uvijek idealni.
Nedostatak omega-3 i višak omega-6 masnih kiselina: Iako je tilapija dobar izvor proteina, bogata je omega-6 masnim kiselinama, koje u velikim količinama mogu pridonijeti upalnim procesima u organizmu. Problem nastaje kada prehrana nije uravnotežena s unosom omega-3 masnih kiselina, što može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.
Problemi s uzgojem: Mnoge tilapije uzgajaju se u bazenima s intenzivnom uporabom antibiotika i pesticida, što može imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje. Osim toga, neki uzgajivači hrane tilapije niskokvalitetnom hranom, što dodatno smanjuje njihovu nutritivnu vrijednost.
Koje ribe su bolji izbor?
Ako želite uživati u blagodatima ribe bez zdravstvenih i ekoloških rizika, stručnjaci preporučuju konzumaciju održivo ulovljenih ili organski uzgojenih vrsta. To su losos, posebno divlji, srdele i inćuni, pastrva i skuša.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati