Volite konzumirati borovnice? Evo kakav učinak mogu imati ako ih svakodnevno jedete

BOBIČASTO voće svih vrsta jedno je od najnutritivnijih voća koje možete dodati svojoj prehrani. Borovnice posebno izdvajaju se kao vrhunski izvor antioksidansa i drugih esencijalnih hranjivih tvari koje promiču zdravlje i bore se protiv bolesti. Svakodnevna konzumacija borovnica može biti vrlo korisna za zdravlje, a borovnice mogu pomoći u postizanju ciljeva uravnotežene prehrane.
Dijetetičarka Amy Globlirsch za portal Eating Well objašnjava: "Borovnice su bogate snažnim hranjivim tvarima, poput antioksidansa, vitamina i minerala, koji pružaju širok spektar zdravstvenih koristi." U nastavku izdvajamo koje se to dobrobiti povezuju uz svakodnevnu konzumaciju borovnica.
Smanjenje rizika od kroničnih bolesti
Antocijani su antioksidanti koji se obilno nalaze u borovnicama. Ove biljne tvari daju boju borovnicama i drugom voću, poput kupina. Međutim, oni nude više od same boje. "Antocijani imaju i antioksidativne i protuupalne učinke u tijelu, što može pozitivno utjecati na vaskularnu i kognitivnu funkciju", tvrdi dijetetičarka Mandy Tyler.
Neka istraživanja su pokazala da antocijani mogu pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Neka istraživanja su pokazala da jedenje borovnica može pomoći u smanjenju upalnih markera poput C-reaktivnog proteina (CRP). Smanjenje kronične upale ključno je za prevenciju kroničnih bolesti, pišu iz Eating Well.
Povećanje unosa vlakana
Optimalni unos prehrambenih vlakana ima mnoge poznate zdravstvene koristi, poput poboljšanja zdravlja crijeva, smanjenja LDL-a ili lošeg kolesterola i stabilizacije razine šećera u krvi. Osim toga, jedenje vlakana može pomoći u dugoročnom upravljanju težinom jer vas čini zadovoljnima.
Borovnice su dobar izvor vlakana i mogu pomoći da postignete svoj dnevni cilj unosa vlakana. "Jedna šalica svježih borovnica sadrži približno četiri grama prehrambenih vlakana," kaže Tyler. To je otprilike 12 do 18 posto dnevno preporučenog unosa od 22 do 34 grama.
Koristi za zdravlje srca
Veći unos antocijana, antioksidanta koji se obilno nalazi u borovnicama, povezan je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Kako prenosi Eating Well, neke studije su pokazale da ljudi s većim unosom antocijana mogu imati manji rizik od srčanog udara i visokog krvnog tlaka. Jedenje borovnica može također pomoći u poboljšanju funkcije krvnih žila, podržavajući vaše opće zdravlje srca.
Podržavanje kognitivnog zdravlja
Iako postoji neizbježni pad u kognitivnom zdravlju kako starimo, prehrana može pomoći održati mozak u najboljoj formi. Jedenje borovnica pokazalo se korisnim za podršku kognitivnom zdravlju. Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Nutritional Neuroscience iz 2023. godine pokazali su da je grupa starijih odraslih osoba (65 do 80 godina) poboljšala svoju kognitivnu funkciju nakon što je šest mjeseci jela prah smrznutih borovnica, prenosi Eating Well.
Poboljšanje imunološkog zdravlja
Jačanje imunološkog sustava važno je tijekom svih godišnjih doba, a posebice tijekom zime, kada smo podložniji prehladama i gripama. Borovnice sadrže značajnu količinu vitamina C, ključne hranjive tvari koja pomaže u održavanju vašeg imunološkog zdravlja.
Jedna šalica borovnica sadrži 12 mg vitamina C, što odgovara 13 posto preporučenog dnevnog unosa od 90 miligrama za odrasle. Antocijani u borovnicama također mogu igrati ulogu u imunološkom zdravlju kroz razne mehanizme, uključujući borbu protiv upala i smanjenje oksidativnog stresa.
Jesu li borovnice sigurne za svakoga?
Borovnice su jedno od najnutritivnijih voća, ali mogu predstavljati rizik za određene osobe. Mnoge biljke, uključujući borovnice, sadrže salicilate. Kako objašnjava dijetetičarka Sheri Gaw, salicilati su "prirodni biljni kemijski spojevi koji štite voće, povrće ili druge biljke od mikroba i razvoja bolesti".
Neki ljudi mogu biti alergični na salicilate, pa je najbolje izbjegavati ih jer alergije na hranu mogu dovesti do anafilaksije - teške i životno ugrožavajuće alergijske reakcije. Salicilati također mogu imati negativne interakcije s nekim lijekovima, pa je najbolje konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdilo je li konzumacija salicilata sigurna za vas.
Osim toga, postoje i slučajevi kada ljudi mogu biti alergični na same borovnice. "Ako jedenje borovnica uzrokuje alergijsku reakciju, poput oteklina, bolova u trbuhu, poteškoća s disanjem, ukočenosti ili svrbeža, trebate ih izbjegavati", zaključuje Gaw.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati