Nutricionisti tvrde da je popularna dijeta najgora za zdravlje srca

TIJEKOM posljednjih desetljeća kultura dijeta doživjela je mnoge promjene, no unatoč tome i dalje postoje ekstremni načini prehrane koji izazivaju pažnju na internetu. Jedan takav pristup postao je posebno kontroverzan jer ga stručnjaci opisuju kao najgori izbor za zdravlje srca i cjelokupni organizam.
Riječ je o mesnoj, odnosno "carnivore" dijeti, koja je posljednjih pet godina stekla veliku popularnost. Temelji se gotovo isključivo na namirnicama životinjskog podrijetla, uz minimalan ili nikakav unos voća i povrća. "'Mesna' dijeta je zapravo plan prehrane koji se temelji isključivo na životinjskim namirnicama i eliminira ugljikohidrate i biljnu hranu", ističe nutricionistica Brooke Jeffries za SheFinds.
Objašnjava da izbacivanjem ugljikohidrata tijelo prelazi na korištenje proteina i masti za energiju, što ljude često dovodi u stanje ketoze. Iako takav pristup može donijeti kratkoročan gubitak težine ili poboljšanja u regulaciji šećera u krvi, Jeffries upozorava da on isključuje važne skupine hranjivih tvari potrebnih za zdravlje.
"Prehrana bogata crvenim i prerađenim mesom povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, raka debelog crijeva i metaboličkih bolesti"
Nutricionistica Kathleen Garcia-Benson ističe da glavni problem leži u potpunom izbacivanju biljnih namirnica bogatih vlaknima i hranjivim tvarima. "Eliminiranje hrane bogate nutrijentima i vlaknima suprotno je onome što istraživanja dosljedno pokazuju kao temelj dugoročnog zdravlja", kaže ona. Dodaje da su vlakna ključna za zdravlje crijeva, smanjenje upala i smanjenje rizika od raka debelog crijeva.
"Prehrana bogata crvenim i prerađenim mesom povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, raka debelog crijeva i metaboličkih bolesti. Budući da isključuje zaštitne biljne namirnice, 'carnivore' dijeta smatra se jednom od najmanje povoljnih za zdravlje srca i cjelokupno zdravlje", pojasnila je.
Iako meso i druge životinjske namirnice mogu biti vrijedan dio uravnotežene prehrane, stručnjaci naglašavaju da ih treba kombinirati s voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima.
Jeffries ističe da je upravo mediteranski način prehrane povezan s dugovječnošću i zdravljem srca: "Prehrambeni obrazac u mediteranskom stilu, bogat povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, ribom i zdravim mastima, dosljedno je povezan sa zdravljem srca i dugovječnošću."
Dodaje i da kombinacija takve prehrane s održivim navikama poput kvalitetnog sna, upravljanja stresom i redovite tjelesne aktivnosti donosi dugoročno najbolje rezultate.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati