Dijetetičarka otkrila što jede svaki dan za odlično zdravlje crijeva

AKO ŽELIMO poboljšati svoje opće zdravlje, najbolje je krenuti od crijeva. Prema dijetetičarki Jessici Dominguez, zdravlje probavnog sustava ključno je za bolji imunitet, energiju i ravnotežu u organizmu. "Zvuči komplicirano, ali nije toliko zastrašujuće kako se možda čini", kaže Dominguez za Parade i ističe da svakodnevno prakticira tri jednostavne navike koje održavaju njezina crijeva u vrhunskoj formi.
Prva naviba je svakodnevna konzumacija hrane bogate vlaknima. Dominguez objašnjava da vlakna hrane dobre bakterije u crijevima koje zatim proizvode korisne spojeve poput butirata, važnog za imunitet i metabolizam. "Kad ne unosim dovoljno vlakana, odmah to primijetim po probavi", kaže. Najčešće bira zobene pahuljice, bobičasto voće, orašaste plodove, sjemenke, avokado, mahunarke i zeleno lisnato povrće. Ako to nije dovoljno, posegne i za dodacima prehrani, ali uvijek uz savjet liječnika.
Druga navika uključuje unos probiotika, bilo kroz fermentiranu hranu ili dodatke prehrani. "Probiotici vraćaju ravnotežu u mikrobiom crijeva povećavajući broj dobrih bakterija i smanjujući prostor za štetne", objašnjava. Dominguez preporučuje jogurt s oznakom živih kultura, kao i hranu poput kimchija, sirovog kiselog kupusa i kombuche.
Treća, vrlo jednostavna navika jest – hidracija. Hidracija je važna za održavanje zaštitne sluznice crijeva i pravilnu probavu. "Iako voda ne hrani bakterije kao vlakna, ona stvara uvjete u kojima one mogu učinkovito funkcionirati", kaže Dominguez.
Kako ne bi zaboravila piti vodu, koristi bocu koja joj je stalno na vidljivom mjestu, a preporučuje i postavljanje podsjetnika ili korištenje aplikacija. Ako vam je obična voda dosadna, savjetuje dodavanje malo voća, začinskog bilja ili limuna.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati