Prehrana u prvim tjednima trudnoće: Što jesti, a što izbjegavati?

PRVI tjedni trudnoće mogu se činiti kao pravi vrtlog emocija i promjena, a jutarnje mučnine mogu čak i omiljenu hranu učiniti odbojnom, što otežava održavanje zdrave prehrane. No, upravo je u ovom razdoblju pravilna prehrana ključna, objašnjava ginekologinja i reproduktivna endokrinologinja dr. Prati Sharma.
"Tijekom prvih četiri do osam tjedana glavni organi vaše bebe, poput mozga, srca, neuralnih cijevi i želuca, počinju se formirati. To je važna faza i najbolje je izbjegavati sve što može unijeti bakterije, toksine i viruse", ističe dr. Sharma, a piše todaysparent.com.
Drugim riječima, potrebno je dati više pažnje odabiru namirnica. "Neke namirnice, poput nepasteriziranog sira, određenih vrsta mesa, ribe i tofua, ponekad mogu nositi bakterije koje nisu idealne za trudnoću", kaže dr. Sharma i dodaje: "Trudnice se već mogu nositi s mučninom pa je izbjegavanje svega što bi moglo uzrokovati trovanje hranom dobra ideja za vas i vašu bebu."
No, što je sigurno jesti, a što biste trebali izbjegavati? U nastavku izdvajamo savjete stručnjaka o sigurnosti hrane u ranoj trudnoći, od pravilnog rukovanja morskim plodovima i mliječnim proizvodima do sigurne pripreme obroka.
Mliječni proizvodi
Dijetetičarka i nutricionistica Beth Ferguson upozorava da nepasterizirani mliječni proizvodi nisu vrijedni rizika. "Ovi proizvodi mogu biti plodno tlo za salmonelu, koja se može prenijeti na bebu i, u najgorim slučajevima, uzrokovati mrtvorođenče", objašnjava Ferguson. "Još više zabrinjava to što nepasterizirani meki sirevi mogu sadržavati listeriju, bakteriju posebno opasnu za buduće majke."
Ferguson preporučuje izbjegavanje nepasteriziranog mlijeka i mekih sireva poput fete i brieja koji se rade od sirovog mlijeka. Umjesto toga, birajte pasterizirane proizvode i uvijek provjeravajte etikete na kojima bi trebalo pisati "pasterizirano" ili "ultra-pasterizirano".
Meso i jaja
Kada su u pitanju meso i jaja, pažljiva priprema u kuhinji je obvezna. "To uključuje osnovnu higijenu poput pranja ruku nakon rukovanja bilo kojom sirovom hranom, kao i pranje i dezinfekciju svih radnih površina, pribora i dasaka za rezanje koji dolaze u kontakt s tim namirnicama", naglašava Ferguson da je dodatna pozornost kod priprepe mesa, peradi jaja važna je jer određene namirnice nose rizik od toksoplazmoze i salmonele.
Kako biste smanjili rizik, Ferguson preporučuje temeljito kuhanje mesa i jaja. Postoje i vrste mesa koje biste trebali u potpunosti izbjegavati. "To uključuje sirovo ili nedovoljno kuhano meso ili perad, nezagrijane delikatesne nareske, prerađeno meso poput hladnih narezaka i hrenovki te rashlađene mesne namaze poput šunke ili salate od tune", kaže Ferguson.
Riba i plodovi mora
Morski plodovi su izuzetno hranjivi, no važno ih je pažljivo odabrati. Ferguson ističe da, iako riba nudi mnoge zdravstvene prednosti, neke vrste mogu nositi rizike poput žive i parazita.
"Stvarni rizik ovisi o količini, učestalosti i vrsti pojedene ribe. Neke vrste ribe prirodno sadrže selen, koji pomaže blokirati štetno djelovanje žive, pa je uravnotežen pristup najbolji." Ferguson savjetuje da se klonite ribe s visokim udjelom žive, poput sabljarke, kraljevske skuše i morskog psa.
Srećom, postoji mnogo sigurnih opcija. "Potražite manju ribu iz hladnih voda poput lososa, sardina, haringe i inćuna", predlaže Ferguson. "One su niske u živi i pružaju zdravstvene prednosti poput omega-3 masnih kiselina, koje su ključne za razvoj fetalnog mozga. Školjke poput kozica, kapica i dagnji također su opcije niskog rizika i donose druge esencijalne hranjive tvari, poput joda i cinka."
Pića i ostale namirnice koje treba ograničiti
Postoje i druga hrana i pića koja treba izbjegavati ili barem ograničiti tijekom trudnoće. "Unos kofeina bio je izvor mnogih rasprava tijekom trudnoće", objašnjava Ferguson. "Preporučuje se ograničiti unos kofeina na manje od 200 mg dnevno, što je otprilike ekvivalentno dvjema šalicama kave od 1.8 dcl", dodaje.
Preporučuje se izbjegavati gazirana pića zaslađena šećerom i energetska pića, kao i voćne sokove bogate dodanim šećerima. Konzumacija alkohola je strogo zabranjena.
Savjeti za sigurnu pripremu hrane
Dijetetičarka Julianka Bell izdvojila je nekoliko savjeta za sigurnu pripremu hrane. "Kuhajte kod kuće kad god je to moguće, jer većina bolesti koje se prenose hranom potječe iz restoranskih obroka ili gotove hrane", predlaže ona.
"Odmrzavajte meso u hladnjaku, a ne na pultu, i izbjegavajte kupnju prethodno narezanog povrća osim ako ga nećete kuhati. Koristite čisti pribor i dezinficirajte svoju kuhinju sigurnim proizvodom, poput bijelog octa", dodaje.
Higijena ruku i kuhinje se podrazumijeva. "Operite ruke prije kuhanja, nakon rukovanja sirovim mesom i prije dodirivanja bilo čega drugog", kaže Bell. "Radne površine, daske za rezanje i kuhinjski alati trebaju se čistiti prije i poslije svake upotrebe."
Kako biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju, Bell predlaže da sirovu i kuhanu hranu uvijek držite odvojeno. "Koristite odvojene daske za rezanje za meso i povrće i nikada ne vraćajte kuhano meso u posudu ili marinadu koja je prethodno sadržavala sirovo meso", savjetuje.
Na kraju, ne zaboravite temeljito oprati voće i povrće. Prema dr. Sharmi, "Neoprani proizvodi mogu sadržavati bakterije, parazite i pesticide, a sve to predstavlja potencijalne rizike za zdravlje trudnice i može se prenijeti na fetus."
Prehrana u šestom tjednu i nadalje: Kako donositi sigurne odluke?
Birajte cjelovite namirnice, pasterizirane mliječne proizvode, temeljito kuhajte meso i jaja, jedite ribu s niskim udjelom žive i održavajte kuhinju čistom. Usredotočite se na uravnoteženu i hranjivu prehranu.
"Pobrinite se da uključite dovoljno željeza, vitamina A, vitamina B12, vitamina D, kolina i DHA za podršku zdravom fetalnom razvoju, uključujući rast bubrega vaše bebe", zaključuje Sharma. "Dobro se hraniti jedna je od najmoćnijih stvari koje možete učiniti za svoju bebu koja raste."

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati