Znanstvenici otkrili zašto nam kosa sijedi i kako to možemo zaustaviti?

Ilustracija: Shutterstock

POSTOJI mogućnost da su znanstvenici koji proučavaju folikule dlake miševa otkrili mehanizam iza nastajanja sijedih, što bi jednoga dana moglo uroditi tretmanom za zaustavljanje tog procesa, koji se najčešće povezuje sa starenjem.  

Poznato je da kosa sijedi kada počne nedostajati specijaliziranih stanica za proizvodnju pigmenta (melanocita). No, još nam uvijek nije sasvim jasno zašto i kako se to događa te postoji li način da se to spriječi. Melanociti nastaju u folikuli dlake iz matičnih stanica melanocita (McSC).  

Ključne stanice tijekom starenja zapnu u određenom dijelu folikule 

Novo istraživanje je pokazalo da prilikom starenja ove preteče stanica koje proizvode pigmente "zapnu" u izbočini folikule te se u premalom broju razvijaju u melanocite. Naime, kod miševa se prilikom starenja broj folikula dlake s McSC-ima smještenim u izbočini folikula povećao s 15 na gotovo 50%. Te se stanice više nisu regenerirale ni sazrijevale u one koje mogu stvarati pigment. 

"Naše istraživanje je pomoglo pri razumijevanju funkcioniranja matičnih stanica melanocita. Postoji velika vjerojatnost da je ovaj mehanizam prisutan i kod ljudi. Ako jest, onda se pomoću oslobađanja zaglavljenih matičnih stanica možda može zaustaviti nastanak sijedih", rekao je dermatolog Qi Sun sa Sveučilišta New York, a prenosi Science Alert

Drugačije matične stanice 

Znanstvenici su tijekom istraživanja otkrili da se McSC stanice, za razliku od drugih tipova matičnih stanica, mogu prebacivati između stanja čistih matičnih stanica i onoga što je poznato kao stanje pojačanog tranzita (TA); što je nešto između matične stanice i potpuno razvijene stanice melanocita. Izgleda da je ovo stanje TA važno za zdravlje McSC-a i kontinuiranu proizvodnju boje kose. 

"Ovi rezultati identificiraju novi model prema kojem je dediferencijacija dio homeostatskog održavanja matičnih stanica i sugeriraju da bi modulacija McSC mobilnosti mogla predstavljati novi pristup za prevenciju sijeđenja kose", pišu stručnjaci u studiji.

Drugim riječima, McSC stanice se mogu kretati i mijenjati stanja na drugačiji način od ostalih stanica, a ta pokretljivost i plastičnost možda su presudne za daljnju proizvodnje melanina kroz melanocite.   

Istraživanje naziva Dedifferentiation maintains melanocyte stem cells in a dynamic niche objavljeno je u časopisu Nature. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.