Ukradene tisuće uzoraka DNA koje su trebale otkriti tajne dugovječnosti

FOTO: 123rf

TALIJANSKO državno odvjetništvo pokrenulo je istragu nakon što je otkriveno da su iz jednog laboratorija na Sardiniji nestale tisuće uzoraka DNA prikupljene u jednoj studiji dugovječnosti prije više od deset godina.

Istraga je pokrenuta tjedan dana nakon što su uzorci u procesu rješavanja bankrota tvrtke Shardna prodani britanskoj biotehnološkoj kompaniji Tiziana Life Sciences.

Biagio Mazzeo, državni odvjetnik koji vodi istragu, tvrdi da je iz laboratorija u Perdasdefogu nestalo oko 14.000 epruveta s uzorcima krvi. Krađa je otkrivena još u kolovozu, no kada su uzorci stvarno nestali, za sada nitko ne zna. Nejasno je i tko je pravi vlasnik materijala jer su na njihovom prikupljanju izvorno radile dvije tvrtke – državno financirana Parco Genetico i privatna Shardna - koje su se u međuvremenu razišle.

Uzorci prodani za 258.000 eura

Uzorci su prikupljani zbog pretpostavki stručnjaka da su stanovnici Sardinije vrlo dugovječni zahvaljujući svojoj genetici. Stanovnici otoka u takvim su studijama vrlo zanimljivi za analize jer su njihovi genomi obično vrlo homogeni, budući da su izolirani te da u njihovim zajednicama ima malo promjena i miješanja sa stanovništvom iz ostatka svijeta.

A ako neka skupina dugovječnih ljudi ima slične gene, vjerojatnost da dugo žive zahvaljujući genima je veća. Ipak, posljednjih godina sve je više dokaza koji govore u prilog tezi da su stanovnici Sardinije, kao i nekih drugih mediteranskih zemalja, dugovječni više zbog načina života i prehrane, nego zbog gena.

Odluka kompanije Shardna da proda uzorke DNA razljutila je brojne lokalne stanovnike koji tvrde da su je pristali darovati za opće dobro, te da se nikada nisu složili da se uzorci prodaju kako bi netko na njima zaradio. Uzorci su prodani za 258.000 eura.   
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.