Stipe Božić o potrazi za Matejem: Nada umire zadnja, ali treba biti spreman na sve

Foto: Screenshot N1, MUP

STIPE Božić, poznati alpinist, koji je sudjelovao u brojnim akcijama potrage i spašavanja nestalih ili unesrećenih ljudi, gostovao je u Novom danu na N1 i komentirao potragu za Matejem Perišom, koji je nestao u Srbiji.

 

"Prije svega, čini mi se da treba vjerovati da nada umire posljednja, iako prilikom mojih sudjelovanja u raznim potragama, posebice zadnjoj na jezeru Peruća, bili smo spremni na sve i to treba imati u vidu. Mislim da treba prepustiti tamošnjim službama, očito su dovoljno sposobne, da rade svoj posao, da istraže sve okolnosti, da idu u svim smjerovima, sa svim službama, ako treba i s volonterskim službama, da se vidi kako se i što se moglo dalje. Treba li pretraživati rijeku, ušća ili je možda nekakva druga nesretna okolnost bila u pitanju, to ćemo još vidjeti", rekao je.

Upitan kolike su šanse da mladić, inače sportski aktivan, preživi eventualni pad u rijeku, Božić je rekao da je pitanje je li on uopće pao u rijeku. "U ovo doba godine, kad upadnete u rijeku, to je sigurno veliki šok jer je i hladno, čovjek je vjerojatno bio topao prije. Ako je riječ o potrazi u vodi, treba koristiti suvremenu tehnologiju, ne znam što oni imaju", rekao je Božić.

"Svi mogu pomoći", rekao je o potrazi i korištenju i pasa tragača, dronova i suvremene tehnologije u potrazi za nestalim osobama.

Upitan što je važno u ovoj potrazi, bilo da je to broj ljudi koji sudjeluju u potrazi ili informacija koja može biti korisna, Božić je rekao da je sve važno. "Važno je umrežiti sve službe i sve one koji hoće pomoći, dobru volju i profesionalaca i volontera, u što ja ne sumnjam da oni hoće, ali to je proces koji će sigurno trajati koji dan", rekao je alpinist.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.