Boje se da će pobjeći: Srpsko tužiteljstvo traži pritvor za "hrvatskog špijuna"

Foto: Novosti.rs, 123rf, Index

SRPSKA agencija Tanjug javlja kako je je završilo ispitivanje Čede Čolovića, osumnjičenog za špijunažu nakon kojega je srpsko Tužiteljstvo zatražilo da mu se odredi pritvor. Odluka o tome bit će donesena i objavljena tijekom dana.

Pritvor je Tužiteljstvo zatražilo zbog opasnosti od bijega, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, da ne bi ponovio kazneno djelo te da ne bi uznemiravao javnost. Kako su priopćili iz Tužiteljstva, za kazneno djelo za koje terete Čolovića predviđena je zatvorska kazna od 10 godina zatvora.


Čolović je sada u 48-satnom pritvoru koji traje otkad je u petak sproveden. Srpski Kazneni zakon za djelo špijunaže predviđa tri do 15 godina zatvora. Ukoliko uslijed špijunaže nastupe teške posljedice za sigurnost, ekonomsku ili vojnu moć zemlje, kazna je najmanje 10 godina zatvora, piše Tanjug.

Čolović ima dvojno državljanstvo - srpsko i hrvatsko. Novosti navode kako ima 57 godina te kako je uživao pristup važnim državnim informacijama. Ističe se kako je uhićeni umirovljeni oficir Vojske Republike Srpske Krajine koji je bio zadužen za sigurnost 75. motorizirane brigade. Dodaje se i kako je hrvatski agent proveo određeno vrijeme na hrvatskom ratištu te kako je i rođen u Drnišu.

Srpski mediji navode da je Čolović duže vrijeme praćen te da su svi njegovi kontakti s osobama iz Vojske Srbije, policije i drugih državnih institucija i tijela dokumentirani. Ističe se kako su dokumentirani i njegovi kontakti s hrvatskim obavještajcima.

Čolović je navodno prikupljao podatke o sigurnosnim strukturama Srbije, ali i o planovima namjenske industrije te informacije o ugovorima o izvozu naoružanja u inozemstvo. Njegova obitelji tvrdi da on nema nikakve veze sa špijunažom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.