Skandal s vrećama novca postaje obiteljska priča. U aferu je uključena i sestra?

Foto: Instagram/Eva Kaili, EPA

POLITIKA je obiteljski posao za Kailijeve. Kada je 9. prosinca suspendirana dopredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili, uhićena u antikorupcijskoj akciji koja je uključivala Katar i Maroko, prva osoba koja je gorljivo stala u njenu obranu bila je njezina sestra Mantalena Kaili.

To samo po sebi možda nije iznenađujuće, ali čini se da veze između njih dvije sežu dalje od uobičajene sestrinske odanosti, piše Politico.

Dok je Eva Kaili gradila karijeru u Europskom parlamentu, Mantalena Kaili osnovala je višenamjensku organizaciju Made Group, čiji se fokus često preklapao s karijerom njezine sestre. Dok se Eva Kaili uspinjala na političkoj skali, Made Group se nazirao u pozadini.

Najbolji primjer ispreplitanja aktivnosti Made Groupa s Evinim političkim interesima može se vidjeti u sektorima znanosti i tehnologije. Upravo dok je Eva Kaili usmjeravala pozornost u Europskom parlamentu na teme kao što su umjetna inteligencija i blockchain, Made Group je 2018. pokrenuo "neprofitnu inicijativu" pod nazivom ELONtech, koja se također fokusirala na spomenuta područja.

Napori Eve Kaili kao navijačice blockchaina kulminirali su uspješnim predstavljanjem rezolucije o blockchain tehnologiji u Europskom parlamentu u listopadu 2018. Panel Europskog parlamenta za budućnost znanosti i tehnologije (STOA), kojim je Eva Kaili u to vrijeme predsjedala, pokrenuo je svoj Centar za umjetnu inteligenciju u prosincu 2019. godine.

ELONtech je bio koristan saveznik za takve ciljeve pa su obje sestre Kaili u potpunosti uključene - kao i parlamentarno osoblje Eve Kaili. Mantalena Kaili bila je direktorica ELONtecha, a Eva Kaili savjetnica. Jedan od urednika ELONtecha, Dimitris Tzanidakis, također se pojavljuje na popisu pomoćnika Eve Kaili na web stranici Europskog parlamenta, dok se viši pravni savjetnik ELONtecha Alexandros Spyridonos pojavljuje na istom popisu parlamentarnih pomoćnika kao pružatelj usluga.

Eva Kaili osigurala europski novac za sestrinu organizaciju

Godine 2020. Eva Kaili pokrenula je međunarodni savjetodavni odbor za STOA, koji je savjetodavno tijelo Europskog parlamenta za inovacijske prioritete EU. Odbor je uključivao predstavnika ELONtecha i jednog iz Qatar Foundationa, razvojne organizacije bogatog emirata za obrazovanje, znanost i kulturu.

Djelatnosti ELONtecha vrlo su labavo definirane. Organizira događaje i predstavlja se kao "promatračnica" i "platforma" za pravna i tehnološka pitanja. Prema platformi za transparentnost LobbyFacts.eu, uključena je u EU registar lobističkih organizacija od 2020., fokusirajući se uglavnom na blockchain tehnologiju. U međuvremenu je nestala iz registra.

Njena matična organizacija, Made Group, nije objavila svoje poslovanje, ali je prema podacima iz EU primila velike iznose europskih sredstava za svoje projekte, kojima je potporu osigurala Eva Kaili.

ELONtechova web stranica ugašena je krajem prošlog tjedna. U vrijeme pisanja ovog teksta ponovno se pojavila online, ali s uklonjenim imenima svih zaposlenika. Posljednji događaj ELONtecha, održan u prvom tjednu prosinca, bio je Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji u Ateni, čiji je domaćin bila Eva Kaili u Europskom parlamentu.

Imenovanje savjetodavnog odbora - uz druge događaje i inicijative poduzete tijekom mandata Eve Kaili - sada pregledava STOA kako bi se uvjerila da je sve bilo legalno, rekla je osoba iz ureda jednog od zastupnika u Europskom parlamentu koji je provodio istragu.

Christian Ehler, europarlamentarac desnog centra, koji je preuzeo predsjedanje STOA-om u ožujku 2022. godine, rekao je za Politico da nije siguran je li se izričito raspravljalo o prijedlogu imenovanja stručnjaka koji je radio za ELONtech.

"Imenovanje uprave nije imalo nikakve financijske posljedice za STOA-u niti je utjecalo na njezino funkcioniranje kao takvo", rekao je Ehler. Odbor je održao samo nekoliko sastanaka tijekom ovog mandata, koji su se svi održali tijekom predsjedničkog mandata Kaili.

"Nikakvi sastanci nisu održani tijekom mog mandata kao predsjedatelja i ti sastanci, koliko ja znam, nisu doveli ni do kakvih inicijativa unutar STOA-e", objasnio je Ehler.

"Ne mogu vjerovati da bi moja sestra to napravila"

Na pitanje Politica zašto su imena osoblja i savjetnika uklonjena s web stranice ELONtecha, Mantalena Kaili je rekla da je to učinjeno kako bi se očuvala diskrecija savjetnika i volontera organizacije. Upitana zašto je izbrisala i svoje ime, rekla je kako nije tajna da ona vodi ELONtech.

Kada je Eva Kaili uhićena u sklopu belgijske istrage o korupciji, pranju novca i kriminalnoj organizaciji, Mantalena Kaili, čija je imovina zamrznuta, rekla je da ne može vjerovati u optužbe, s obzirom na moral i osobnost svoje sestre.

U intervjuu za grčki list Proto Thema rekla je da je spremna biti ispitana u Bruxellesu.

Dvije su sestre bliske i često su se međusobno podržavale na društvenim mrežama i odlazile u epske šoping-sesije u Atenu. Tijekom kampanje Eve Kaili za Europski parlament 2014., Mantalena Kaili skovala je kombinaciju hashtagova "#keep_calm & #vote_sister".

Tijekom prošlih pet godina sestre su često viđane zajedno na tehnološkim događanjima i projektima. Lobistička skupina Industry Commons, u čijem je upravnom odboru Mantalena Kaili, opisala ju je kao "glavnu savjetnicu za politiku i blisku suradnicu u uredu svoje sestre, grčke europarlamentarke Eve Kaili", iako to nije potvrđeno na parlamentarnoj stranici Eve Kaili. Opis je prošlog tjedna uklonjen s web stranice Industry Commonsa.

Mantalena Kaili rekla je za Politico da je radila za Evu Kaili kao asistentica sa sjedištem u Ateni i da je bila registrirana u Grčkoj prema posebnom ugovoru za koji kaže da je dopušten zastupnicima u Europskom parlamentu. Mantalena Kaili je dodala da ne zna zašto njezino ime nije, niti je ikad bilo, uključeno na popis savjetnika Eve Kaili na web stranici Europskog parlamenta.

Brzi uspon Eve Kaili

Eva Kaili prvi je put izabrana u Europski parlament 2014. godine. Zastupala je Klub socijalista i demokrata i ubrzo je postala poznata kao utjecajna zastupnica u digitalnim datotekama. Kao obrazovana inženjerka i arhitektica, pridružila se Odboru za industriju Europskog parlamenta (ITRE) u srpnju 2014. i sudjelovala u provođenju 80 milijardi eura vrijednog programa EU za financiranje istraživanja i razvoja pod nazivom Horizont 2020.

U listopadu iste godine postala je prva dopredsjednica STOA-e, a na mjesto predsjednice došla je 2017. godine. Bila je prva žena na toj poziciji, na kojoj je ostala do ožujka 2022. godine.

U isto vrijeme u Grčkoj se Mantalena Kaili, pravnica po obrazovanju, spremala za vlastite pothvate. U kolovozu 2017. pokrenula je Made Group, "neprofitnu platformu za komunikacijsku strategiju, projekte društvenih inovacija i kreativne sinergije" sa sjedištem u Ateni. Od 2021. Mantalena Kaili navedena je kao jedina direktorica tvrtke i suosnivačica zajedno s Matinom Kanakijem, prema dokumentima podnesenim Gospodarskoj komori Atene. Kanaki je također bio naveden kao pomoćnik Evi Kaili u veljači 2020.

U studenom 2022. Kanaki je postao upravitelj Estate Aria Propertiesa, tvrtke za nekretnine koju su osnovali Eva Kaili i njezin partner Francesco Giorgi. Talijan Giorgi radi kao pomoćnik još jednog europarlamentarca i svog sunarodnjaka Andree Cozzolina. Giorgi je također pritvoren u antikorupcijskoj istrazi koja je u tijeku.

Isprepleteni poslovi

Tijekom godina nakon pokretanja 2017., Made Group će sudjelovati u nekoliko digitalnih projekata koje podržava Horizon 2020 - ponajviše u međunarodnom konzorciju koji je razvio ChildRescue, aplikaciju za pronalaženje nestale djece migranata. Organizacija Mantalena Kaili bila je zadužena za komunikacije, primivši 104.037,50 eura od Europske unije između 2018. i 2020. Eva Kaili je 2019. ugostila predstavnike ChildRescuea na parlamentarnom događaju organiziranom pod okriljem STOA-e, a 2021. govorila je na radionici Made Groupa na kojoj su sudjelovali neki od kreatora projekta.

Made Group također je radio komunikaciju za Girls Coding, projekt iz 2017. usmjeren na podučavanje mladih žena u razvoju softvera. Eva Kaili održala je govor na događaju na kojem su predstavljeni rezultati u listopadu 2017. U projekt je također bila uključena Kean, grčka nevladina organizacija kojoj je Kanaki tajnik upravnog odbora. Godine 2018., objava na Keanovoj web stranici pripisala je Evi Kaili zasluge za pokretanje Girls Codinga putem preporuke Europskom institutu za inovacije i tehnologiju (EIT), koji je financirao projekt unutar okvira Horizon 2020.

Glasnogovornik EIT-a rekao je za Politico sljedeće: "Zbog zajedničkog interesa za snažnijim sudjelovanjem žena i djevojaka u tehnologiji, Eva Kaili bila je među podržavateljima razvoja programa The Girl Coding."

"Naše aktivnosti koje nisu izričito slijedile Evino djelovanje"

Godine 2020. Made Group također je odabran za upravljanje regionalnim centrom STARTS, programom stvorenim u okviru Horizonta 2020 koji je nastojao integrirati umjetnost i tehnologiju. Pokretanje projekta bilo je rezultat pilot-prijedloga pod nazivom "umjetnost i digitalno", koji je iznijela Eva Kaili 2018. godine, rekla je za Politico osoba koja poznaje procese financiranja EU. Ta je osoba dodala da je Made Group primio 105.172 eura od Europske komisije za svoje sudjelovanje u STARTS-u.

Govoreći za Politico, Mantalena Kaili osporila je opseg preklapanja između Made Groupa i rada koji je njezina sestra obavljala u Bruxellesu: "Imali smo aktivnosti koje nisu izričito slijedile Evino djelovanje."

U njezinom priopćenju stoji da je Made Group "sudjelovao u raznim projektima, programima, studijama i događajima u suradnji s brojnim povremenim suradnicima i volonterima". U priopćenju je također istaknuto kako ELONtech "nije pravna osoba (nije tvrtka) i definitivno nije nevladina organizacija te da nije primio niti jedan euro iz javnih fondova".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.