SDP objavio službene kandidature: Čak 10 ih želi na mjesto Milanovića

Foto: Index, Hina, Youtube

19. STUDENOGA SDP-ovci će birati nasljednika Zorana Milanovića. Danas je i službeno objavljeno da na njegovo mjesto pretendira čak deset kandidata. To su Davor Bernardić, Karolina Leaković, Orsat Miljenić, Tonino Picula, Gordana Sobol, Vesna Škulić, Domagoj Hajduković, Kristijan Mohorović, Ranko Ostojić te Dušan Polovina.


Kandidati moraju do kraja mjeseca skupiti tisuću potpisa potpore kako bi njihova kandidatura bila valjana. Prvi krug izbora održat će se  19, studenoga od 9 do 18 sati, a eventualni drugi krug 26. studenoga od 9 do 18 sati. Rezultati prvog kriga bit će objavljeni 21. studenoga u 14 sati.

Svi kandidati ukupno će od stranke dobiti 300 tisuća kuna za izbornu promidžbu, dakle svaki po 30 tisuća kuna. Također, prema pravilniku svaki kandidat može dobiti donaciju u maksimalnom iznosu od 50 tisuća kuna isključivo od članova stranke.



 

 

Karolina Leaković, Gordana Sobol, Vesna Škulić, Hajduković, Mohorović i Polovina istodobno su istaknuli kandidature i za članove Predsjedništva stranke, u koje su se, među ostalima, kandidirali i bivši SDP-ovi ministri Boris Lalovac, Gordan Maras, Predrag Matić, Mirando Mrsić, Rajko Ostojić, Siniša Varga, Branko Grčić , Milanka Opačić i Mihael Zmajlović, kao i sadašnja predsjednica Glavnog odbora Romana Jerković.

Da bi im kandidature bile valjane, kandidati za stranačke dužnosti do 31. listopada moraju prikupiti potpise potpore članova stranke, u broju koji ovisi o dužnosti na koju su se kandidirali. Kandidati za predsjednika tako će morati prikupiti najmanje 1000, za Predsjedništvo 400, a za Glavni odbor 50 potpisa.

Članovi stranke imaju pravo potpisati više  kandidatura, a kandidati prikupljanje potpisa mogu dogovoriti i po lokalnim organizacijama stranke.


Novog predsjednika SDP će birati 19. studenoga, po načelu „jedan član – jedan glas“, a ne dobije li nitko u prvom krugu natpolovičnu većiinu, tjedan dana kasnije SDP-ovci će u drugom krugu izabratti između dvojice najbolje plasiranih.

Konvencija će se održati 3. prosinca i na njoj će delegati birati članove ostalih tijela nužnih za funkcioniranje stranke, a za razliku od izbora predsjednika, kojemu mogu pristupiti svi članovi SDP-a, pravo izbora delegata imaju samo oni koji uredno plaćaju članarinu.

Pdsjetimo, Članovi i članice SDP-a do ponoći u subotu su mogli službeno najaviti kandidaturu za predsjednika i članove središnjih stranačkih tijela, a Središnjoj se izbornoj komisiji javilo ukupno 10 kandidata za predsjednika, 98 za članove Predsjedništva te 431 kandidat za člana Glavnog odbora stranke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.