Kosor i stan: Bi li Mladen Bajić bio tako ažuran da je otkrio nezakonitosti?

TO JE Mladen Bajić. Sedam godina skriva aferu sa Sanaderom i Hypo bankom. Pet godina ignorira aferu kamioni. Četiri godine sjedi na aferi Brodosplit. Dvije godine odugovlači s Krašogradom. Godinu dana čeka s pravorijekom o Dijani Čuljak. A onda, u nepuna tri dana, izađe sa zaključkom o stanu Jadranke Kosor.

I nemojte misliti da je to učinio na osnovu službenog zahtjeva za očitovanjem. Ma kakvi. SDP-ov Igor Dragovan izjavio je novinarima da bi se DORH trebao pozabaviti načinom na koji je premijerka stekla stan i Bajić odmah skače. "Stan je stekla u skladu sa zakonom". I točka. Pravda je ispunjena. Usluga izvršena.

Da je kojim slučajem Ivo Josipović zatražio potvrdu kako je upravo on najveći vicmaher u državi, Mladen Bajić preko noći i izvršio izvide i sklepao neki dokaz. Jer, to su njegovi novi šefovi. Njegova sudbina u njihovim je rukama. Ali i njihova sudbina u njegovim ladicama. Da se i to zna...

Nezapamćena brzina pravosuđa

Brzina kojom je Mladen Bajić izašao s pravorijekom o stanu Jadranke Kosor gotovo je nezapamćena u povijesti hrvatskog pravosuđa. Možda se može usporediti s brzinom kojom je predsjednik Ustavnog suda Smiljko Sokol ustvrdio da Tuđmanovi novci nisu imovina. Ili s ustavopiscima koji su Tuđmanovu rečenicu "Tako mi Bog pomogao" drugo jutro uklesali u službeni tekst predsjedničke prisege. Ili s Bajićevim progonom Branimira Glavaša, pet minuta pošto je izbačen iz HDZ-a. A kad smo kod stanova, možda i s brzinom kojom je Tuđman kupio luksuznu vilu, dan prije stupanja na snagu zakona kojim se to zabranjuje.

Tipična partijska grabež

U ovoj državi pravda je spora i nedostižna, osim ako ne zadovoljava potrebe vladajuće garniture. Jadranka Kosor podržava Bajićev treći mandat i HDZ ga tek treba izglasati u Saboru, pa ne bi bilo u redu da se kandidat za doživotnog državnog odvjetnika spotaknuo i obrukao oko nekakvog glupog stana. Stan je Kosor dobila legalno, pa koga briga što je Ustavni sud osporio taj zakon, što je pored toga kupovina tog stana nemoralna, neetična, nepravedna. Što je stan oduzet dvojici sinova koji su deložirani i životi su im time upropašteni, što je dvočlana obitelj po zakonu imala pravo na maksimalno 50, a ne 90 kvadrata stana, što je pravo na vojni stan dobila žena koja s vojskom i ratom nije imala nikakve veze... Što je sve to bila tipična partijska grabež.

A što je sa Šeksovim stanom u centru Zagreba?

Sve to sada nema nikakve veze. Bajić je spasio Kosor, kao što je godinama spašavao Sanadera. Kad Vladimir Šeks jednog dana izbaci Jadranku Kosor iz stranke, Bajić će za dva dana proizvesti dokaze o tome kako je nezakonito stekla stan. A kad Gordan Jandroković ili neki drugi nadobudni partijaš jednog dana izbaci Vladimira Šeksa iz HDZ-a, Bajić će ga odmah optužiti za lažno svjedočenje na sudu. Ili za vođenje države u pijanom stanju. Ili i njega za raskošni stan u centru Zagreba kojeg je kupio za otprilike istu cijenu kao Kosor, dvadesetak tisuća DEM.

Neka se zna da Bajić radi svoj posao. Šuti kad nama treba, radi kad njemu treba. I kad treba onima koji ga imenuju. Bi li, recimo, Mladen Bajić bio tako ažuran da je u tim svojim famoznim "izvidima" ustanovio da je Kosor stekla stan protuzakonito? Ili da Kosor nije predsjednica Vlade? Ili da se ne odlučuje o njegovu mandatu?

Što znači zakonitost u ovakvoj državi?

I kad smo već kod toga, što uopće znači zakonitost u ovakvoj državi? Kad se vlast drži zakona samo kad opravdava svoja nedjela. Kad se radi o zakonu kojeg je osporio Ustavni sud, o zakonu koji je amoralan i diskriminatorski, o zakonu koji je nepravedan i skrojen za potrebe HDZ-ove povlaštene kaste.

I pored toga, nije zgorega podsjetiti da je riječ o stanu zbog kojeg je Milorad Pupovac prije dvije godine prijetio raskidom koalicije s HDZ-om, a za Kosor izjavio da bi najbolje bilo da svojom pojavom više ne sramoti hrvatsku Vldu. A vidi sad. Stan je opet na tapetu, a Pupovca ni od korova. Ali zato je tu Bajić.

Ovdje je da ostane, jer ovo je način na koji se preživljava na dužnosti. Tako da se sedam godina služi jednom premijeru, a šest mjeseci drugom. U ovoj suludoj zemlji komplimenti se dobivaju za sedmogodišnju šutnju i šestomjesečni rad. A preporuke ne dobivaju za dizanje prašine, već za njezino skupljanje na dosjeima. A što se Kosor tiče...

Čemu služi metla na reveru?

Koga više briga je li stan stekla po zakonu i kakav je to zakon bio. Puno je slađe na ovom primjeru podsjetiti se iz kojeg kruga je potekla, kome je služila, čime se sve okoristila, za kojim metodama posezala... I neka se vidi kako je opjevana Majka Hrabrost dobivala vojne stanove dok su se braniteljima iz njezina sektora takva prava osporavala. Pitate se možda čemu joj služi ona metla na reveru? Da pomete prljavštinu pod tepih...

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.