Izvješće: Većina mesa koje ćemo jesti 2040. neće potjecati od životinja

Foto: EPA

VEĆINA mesa koje će ljudi konzumirati 2040. godine neće potjecati od životinja uzgojenih za klanje i dobivanje mesa. 

Objavljeno je to u izvješću koje predviđa da će barem 60 posto mesa biti ili industrijski uzgojeno u velikim tankovima ili će biti zamijenjeno proizvodima na bazi biljaka koji će imati okus i izgled mesa. 

"Industriju stočarstva mnogi smatraju nepotrebno zlom"

Izvješće je objavila globalna konzultantska tvrtka AT Kearney, i to prema rezultatima dobivenim putem stručnih intervjua. Ono naglašava teške posljedice koje tradicionalni uzgoj mesa ima na okoliš, ali i brige ljudi oko dobrobiti životinja u klasičnom industrijskom uzgoju. 

"Industriju stočarstva mnogi smatraju nepotrebno zlom. S prednostima novih veganskih zamjena za meso spram konvencionalno proizvedenog mesa, samo je pitanje vremena kada će nove metode uzeti veliki dio tržišta", stoji u izvješću. 

Unutar konvencionalnog industrijskog uzgoja životinja uzgoji se na milijarde životinja i zaradi preko 785 milijardi funti godišnje. Ipak, u posljednje vrijeme su brojne studije pokazale njen utjecaj na okoliš, od štetnih imisija do uništavanja prirodnih staništa životinja, kao i zagađenja oceana i rijeka.

Guardian piše kako tvrtke poput Beyond Meata, Impossible Foodsa i Just Foodsa koriste sastojke dobivene od biljaka kako bi stvorile zamjene za burgere, jaja i druge proizvode. Dodaju i kako taj dio industrije brzo raste. 

Oko milijardu dolara uloženo u istraživanja

Konzultantska tvrtka AT Kearney procjenjuje kako je u takve veganske proizvode uloženo oko milijardu dolara te kako su u ta područja uložile i tvrtke koje dominiraju na konvencionalnom tržištu mesa. Tvrtka Beyond Meat prikupila je 240 milijuna dolara kada je izašla na burzu u svibnju te su im dionice od tada porasle duplo na vrijednosti. 

I druge tvrtke rade na proizvodnji stanica mesa, odnosno na kultiviranju mesa, kako bi proizvele meso bez potrebe za uzgajanjem i ubijanjem životinja. Nijedan takav proizvod još uvijek nije dospio do korisnika, ali AT Kearney predviđa da će takvo meso dominirati dugoročno jer ono daje okus klasično dobivenog mesa približnije nego alternative dobivene iz biljaka.

"Promjena ka vegetarijanstvu i veganstvu je nešto što ne možemo poreći. Brojni korisnici smanjuju konzumiranje mesa jer su postali osvješteniji kada se radi o okolišu i dobrobiti životinja", rekao je Carsten Gerhardt, partner u AT Kearneyju.

Izvješće procjenjuje i kako će do 2040. godine 35 posto mesa biti zapravo kultivirano meso, dok će oko 25 posto biti veganske zamjene za meso. 

Time izvješće naglašava veliku učinkovitost alternativa konvencionalnom uzgoju dobivanju mesa. 

Gotovo polovica svjetskih usjeva koristi se za uzgoj životinja

Osim toga, izvješće navodi i kako se po trenutnom uzgoju gotovo polovica svjetskih usjeva daje životinjama koje se uzgajaju za proizvodnju mesa. No dodaju i kako samo 15 posto kalorija iz tih biljki ljudi konzumiraju jedenjem mesa. 

Kada se radi o veganskim zamjenama ili kultiviranom mesu, unosi se oko tri četvrtine kalorija potrošenih da se takvo meso dobije. 

Izvješće naglašava i kako početna nelagoda oko kultiviranog mesa neće predstavljati prepreku te dodaje kako će upravo ono pobijediti na duge staze te kako će do tada zamjenski veganski proizvodi služiti kao tranzicijska faza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.