Dejan Kovač: S toliko ubačenog novca u poljoprivredu trebali smo imati AI i dronove

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, Facebook

DEJAN KOVAČ, hrvatski ekonomist i bivši kandidat za predsjednika države, na svom je Facebook profilu napisao status s pitanjem: "Zašto hrvatska poljoprivreda nema perspektive?"

Kovač smatra da je to zbog manjka radne snage, posebice mladih ljudi, ali i inovacija. Njegov status prenosimo u cijelosti.

"Imali smo dovoljno prilika za inovirati cijelu Hrvatsku"

"Zašto hrvatska poljoprivreda nema perspektive? Jednostavno - jer nema mladosti, a samim time ni radne snage niti inovacija...

Udio mladih farmera mlađih od 40 godina se u 2016. u Jadranskoj Hrvatskoj nalazi u najnižoj grupi tj. ispod 7.5%, dok u kontinentalnoj Hrvatskoj nešto iznad 7.5%.

Ako pogledamo EU zemlje koje su puno sjevernije od nas i imaju puno lošije klimatske uvjete imaju 3-4x veći udio "mladih farmera" jer mladi očigledno vide perspektivu u tom sektoru.

Nemojmo reći da oni imaju bolju tehnologiju - staklenike, irigaciju i sl. jer imali smo mi dovoljno prilika inovirati cijelu Hrvatsku.

Kako je moguće da se u sustav poljoprivrede od 90-ih do danas unese više od 40 milijardi kuna državnih poticaja, a da poljoprivredna proizvodnja padne s 32 milijarde na svega 15-ak milijardi kuna?

"Po količini novca ubačenog u poljoprivredu, mi smo trebali imati AI i dronove koji obrađuju polja"

Po količini novca "ubačenoj" u poljoprivredu mi smo trebali imati AI i dronove koji obrađuju polja dok mi kod kuće gledamo Vilu Mariu.

No poanta ovdje nije o manjku kapitala u proizvodnoj funkciji i njegovoj stopi inovacije, već čisto rada. Mladi su se već u 2016. u većoj mjeri iselili iz ruralnih krajeva i nemaju namjere se baviti poljoprivredom, jer u Hrvatskoj nije toliki problem proizvesti već distribuirati.

Sve dok nam se lanci nabave ravnaju prema političkim i rođačkim vezama, nijedno tržište ne može prosperirati."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.