Američki srednji zapad pogodila najezda skakavaca



USJEVIMA i nasadima američkog srednjeg Zapada ovih dana prijeti najezda milijuna skakavaca, koji bi mogli uništiti stotine tisuća hektara obradivog tla, prenosi danas The Wall Street Journal, navodeći kako bi to mogla biti najgora takva najezda od one 1985. godine, koja je nanijela goleme štete poljoprivrednicima.

Federalne vlasti upozorile su da bi se u idućim tjednima, kako se jata skakavaca budu kretala teritorijem zapadnih država, šteta mogla mjeriti desecima milijuna dolara, a najugroženije su države Idaho, Montana, Nebraska, Južna Dakota i Wyoming. Predstavnici ministarstva poljoprivrede pak podsjećaju da odrasla ženka skakavca tijekom života polaže i po nekoliko stotina jajašaca te da bi najezda tih štetočina i ovoga ljeta mogla biti golema.

Dodatni problem stvara i činjenica da skakavci na svom putu proždiru doslovno sve - od usjeva, trave i biljaka koje im se nađu na putu, pa čak i do drvene ograde ili rublja obješenog na sušilima. Zbog pustoši koju za sobom ostavljaju, velike štete bilježe i stočari, koji teško osiguravaju dovoljne količine hrane za svoja grla.

Najezde skakavaca svakih nekoliko godina u tim su dijelovima zemlje uobičajene i javljaju se ciklički svakih nekoliko godina, no ovogodišnja bi mogla premašiti sve do sada poznate. Ukoliko se ponovi najezda iz 1985. godine, federalne vlasti procjenjuju da bi se štete mogle popeti i do 40 milijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.