Vlada Katarcima nudi i Blagaićev projekt "Hrvatski san" te hotele Hypo Alpe Adria banke!



MINISTARSTVO gospodarstva predstavilo je danas u Kataru niz turističkih projekata zanimljivih za ulaganje i podijeljenih u tri zone: Kontinentalnu Hrvatsku, Sjeverni i Južni Jadran.

Svi projekti obuhvaćeni su Strategijom razvoja turizma do 2020. godine, koju je ove godine izradilo Ministarstvo turizma RH, a koja predviđa 150 prijedloga investicijskih projekata i lokaliteta u ingerenciji nositelja javne vlasti. Država bi pri tome pripremila kontrolnu dokumentaciju, dok bi u realizaciji projekata sudjelovao privatni kapital. U Vladi se nadaju da će dio njih financirati i katarska vlada.

Problem bi, kako doznajemo, mogle biti nesređene zemljišne knjige i još uvijek neregulirano vlasništvo, zbog čega je Ministarstvo financija predložilo osnivanje posebne komisije koja bi ubrzanim protokolom rješavala birokratske prepreke i po potrebi izvlašćivala sporne suvlasnike nekretnina. No, to će po svemu sudeći biti regulirano lex specialis zakonom o strateškim investicijama (iznad 50 milijuna eura) kojeg priprema Ministarstvo gospodarstva.



Katarcima će zato biti ponuđeni i projekti privatnih poduzetnika poput vrlo ambiciozne dubrovačke "Perle" (alias "Hrvatski san") Vicenca Blagaića na području zaljeva Tri Sestrice za koji već postoji usvojeni županijski i općinski plan (prezentaciju projekta možete pogledati OVDJE). Projekt obuhvaća gradnju elitnog turističkog grada sa trgovačkim centrima, restoranima i barovima na području atraktivnog zaljeva, te gradnju aerodroma za privatne jetove. Cijela investicija bila bi vrijedna 920 milijuna eura, a za nju, navodno, već postoji interes singapurskih investitora.

Među privatnim turističkim projektima koje je Vlada RH ponudila Katarcima nalazi i nekoliko velikih projekata Hypo Alpe Adria banke koji su trenutno u krizi, poput luksuznih hotela Kempinski u Savudriji te spa hotela i resorta Kempinski u Savudriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.