Šumeće tablete protiv bolova drastično povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara!

Foto: Shutterstock

ŠUMEĆE tablete protiv bolova, koje redovito uzimaju milijuni ljudi diljem svijeta, mogu biti vrlo opasne pokazalo je istraživanje provedeno na sveučilištima u Londonu i Dundeeju.

Prema istraživanju čije rezultate prenosi Daily Mail, šumeće tablete aspirina, ibuprofena, paracetamola i drugih popularnih analgetika sadržavaju prevelike količine soli. Zbog toga se njihovim uzimanjem za čak 22 posto povećava rizik od moždanog udara, a čak za sedam puta rizik od povišenog tlaka.

Istraživanje je također pokazalo da redovita konzumacija šumećih tableta protiv bolova za 16 posto povećava rizik od srčanog udara. Mogućnost preuranjene smrti zbog zdravstvenih tegoba od srčanog i moždanog udara ili povišenog tlaka povećava se za čak 28 posto.

Neke od ovih tableta sadrže čak 50 posto više soli od dozvoljene dnevne količine za odrasle osobe! Prosječna odrasla osoba dnevno konzumira oko osam grama soli. Kada bi se prosječna dnevna konzumacija smanjila za oko tri grama, drastično bi se smanjio i broj srčanih i moždanih udara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.