Otvorena javna rasprava o Strategiji upravljanja i raspolaganja državnom imovinom

Screenshot: duudi.hr

ZAPOČELO je internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt prijedloga strategije upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Hrvatske od 2013. do 2017. koje će trajati do 17. travnja na internetskim stranicama Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom www.duudi.hr.

Kako su priopćili iz DUUDI-a, predloženi dokument koji određuje srednjoročne ciljeve i smjernice upravljanja imovinom u vlasništvu Hrvatske izrađen je prvi put, a donosi ga Sabor na prijedlog Vlade za razdoblje od četiri godine.

Njime se želi osigurati transparentnost i učinkovitost upravljanja, te upotreba i očuvanje državne imovine, da bude u službi gospodarskog razvoja, te zaštite dugoročnih nacionalnih interesa.

U Strategiji je prvi put izrađen obuhvat imovine u vlasništvu Hrvatske čime se odgovorilo na problematiku definiranja što je državna imovina, kao i prijedlog novog popisa trgovačkih društava od strateškog značenja za Hrvatsku.

Procjena potencijala imovine u državnom vlasništvu mora se zasnivati na snimci i ocjeni realnog stanja, što do sada, kažu, nikada nije dosljedno napravljeno. Strategija je jedini dokument koji u potpunosti obuhvaća karakteristike stanja u četiri osnovna područja upravljanja i raspolaganja državnom imovinom: normativni i institucionalni okvir, dionice i udjeli u trgovačkim društvima u vlasništvu Hrvatske, te nekretnine i ostala imovina.

Za svako od područja u dokumentu navedene su i smjernice kako ukloniti probleme određenog oblika imovine i poboljšati učinkovitost tog oblika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.