Kako preživjeti zimu u Splitu: Nema centralnog, a grijanje na struju - preopasno?!

Foto: Index

SPLIT je ove godine ostao bez centralnog grijanja, ne samo na Blatinama, gdje ga nema već par godina, već i na Spinutu i Turskoj kuli, jer se Hvidra povukla iz toplana zbog navodne neisplativosti.  

Na pozivni natječaj za novog koncesionara javili su se DIV Tomislava Debeljaka i slovenski Petrol. U tijeku su pregovori, a splitski dogradonačelnik Goran Kovačević nada se da će uskoro ići u raspisivanje natječaja za koncesiju.

Pitanje je, međutim, što će napraviti Slovenci i Debeljak, koji u perspektivi misli graditi plinsku elektranu. Toplane su postarije, nije se ulagalo i moderniziralo, moguće da od posla ništa ni ne bude.

Kakva je alternativa za centralno grijanje, ako nije struja?

Gradonačelnik Ivo Baldasar već je poručio onima koji su se grijali na centralno da porazmisle o alternativnim rješenjima za grijanje. Prvo čega su se ljudi sjetili svakako je bilo nešto na struju, poput klime ili grijalice. Neki su već naručili, neki i ugradili, oni koji to nisu napravili, vjerojatno hoće čim udari prva bura. No, ako je suditi po dopisu Tehnoplasta, tvrtke koja upravlja splitskim neboderima na Spinutu, čini se da su napravili račun bez krčmara. 

Evo, što su iz Tehnoplasta poručili u petak, dakle, prije dva dana, nepunih mjesec dana nakon što je HVIDRA obavijestila da ove zime neće biti centralnog grijanja.

"Obavijest - upozorenje. Kako se za sezonu 2013/1014 više neće upotrebljavati centralno grijanje kao način grijanja, dolazi do potrebe za alternativnim načinima grijanja te će u većini slučajeva to biti struja. Upozoravamo sve suvlasnike da je zakupljena snaga 13.8 kW po stanu te da su instalacije i zaštita za instalacije (osigurači u stanu i  glavnim razvodnim ormarima) dimenzionirani prema projektu u kojem se računalo na centralno grijanje. Molimo sve suvlasnike da budu oprezni pri izboru potrošača električne energije kako bi se spriječile eventualne štete na zajedničkim i privatnim električnim instalacijama".

Tko će biti kriv ako neboder izgori zbog preopterećene instalacije?

Dopis je dosta ozbiljno intoniran i zapravo zvuči kao pokušaj Tehnoplasta da se potpuno oslobodi odgovornosti. Što, recimo, da na preopterećenoj instalaciji frcne iskra, izbije požar i izgori cijeli neboder? Tko će biti kriv? Tehnoplast je jasno zauzeo poziciju. Po njima, bit će krivi stanari koji su u zamjenu za hladan radijator instalirali klima uređaj ili priključili jaču grijalicu. 

"Dopis nisam vidio, no kada dođe i u moju zgradu, svakako da ćemo morati zauzeti nekakav stav. Ne znam što bih ja napravio. Da idem po kvartu i upozoravam ljude da se svi u isto vrijeme ne griju? Iskreno se nadam da će zainteresirane tvrtke pronaći svoj poslovni interes i da će toplane raditi te da potrebe za dodatnim kilovatima neće biti", kazao nam je Željko Krnić, predsjednik Gradskog kotara Spinut.

Splitski dogradonačelnik Goran Kovačević neugodno se iznenadio upozorenjem Tehnoplasta. Sutra će sve provjeriti s HEP-om.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.