Francuski seljaci traktorima blokirali granicu sa Španjolskom i Njemačkom

Screenshot: YouTube

FRANCUSKI poljoprivrednici nastavljaju blokirati ceste prema Španjolskoj i Njemačkoj sprječavajući ulazak stranih roba u prosvjedu protiv postojanog pada cijena hrane koji ih je doveo do ruba bankrota, javlja Guardian.

Seljaci u sjeveroistočnoj regiji Alsace od jučer traktorima blokiraju promet na šest ruta prema Njemačkoj zaustavljajući kamione za prijevoz poljoprivrednih proizvoda, očekuje se da će blokada potrajati do danas poslijepodne.
  
"Mi puštamo automobile i sve što dolazi iz Francuske," rekao je Franck Sander predsjednik lokalnog ogranka moćnog sindikata FDSEA.

Istovremeno, oko 100 seljaka zaustavlja kamione iz Španjolske na autoputu u jugozapadnoj regiji  Haute-Garonne, prijeteći vozačima istovarom mesa ili voća namijenjenog francuskom tržištu. Traktorima je blokiran autoput A645 nedaleko granice, zbog čega se stvorila kolona od 2.5 kilometara, rekao je tajnik udruge "Mladih farmera" Guillaume Darrouy za AFP. Seljaci slične akcije provode čitav prošli tjedan, prosvjedujući protiv pada cijena hrane za koju krive strane konkurente, ali i domaće trgovačke lance i distributere.



Prema već uobičajenoj tradiciji, farmeri su u pojedinim gradovima na ulice istovarili gnojivo, blokirali lokalne i državne ceste.

Vlada je na akcije i zahtjeve snažnih sindikata i poljoprivrednog lobija pokušala odgovoriti prošle srijede, osiguravši 600 milijuna eura poreznih olakšica i garancija za kredite, ali najava pomoći nije zaustavila prosvjede.


"Mjere koje najavljuje vlada, niti jedna od njih ne odgovara na pitanje konkurentnosti," kažu seljaci koji pokušavaju zadržati visoke plaće i standarde.

Faktori poput rušenja cijene rada u susjednim zemljama, izmjena prehrambenih navika, slabljenja potražnje iz Kine i sankcija Rusiji redom ruše cijene govedine, svinjetine i mlijeka.

Pariz procjenjuje da je oko 10 posto francuskih farmi (njih 22,000) na rubu bankrota zbog ukupnog zajedničkog duga od 1 milijarde eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.