Bojkot nastave u BiH: Političari se prepiru na nacionalnoj osnovi, a djeca ispaštaju

Ilustracija: 123rf

JOŠ PRIJE dva dana započeo je bojkot nastave na području Zvornika u BiH jer je učenicima bošnjačke nacionalnosti onemogućeno izučavanje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta, piše Oslobođenje.

"Preko Predsjedništva BiH i Bakira Izetbegovića kao člana Predsjedništva, Adila Osmanovića, ministra civilnih poslova BiH i Semihe Borovac, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, zahtijevat ćemo od Ureda visokog predstavnika za BiH da se očituje o ovom problemu. Ako se problem ne bude riješio, pristupit će se drastičnim radnjama poput blokade puteva u RS-u", prije dva dana izjavio je  Nedim Čivić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prenijelo je Oslobođenje.

Oko 500 djece bojkotira nastavu

Naime, oko 500 djece sa područja Zvornika bojkotira nastavu jer im je početkom rujna javljeno da će umjesto bosanskog jezika ove godine učiti "bošnjački jezik" ili "jezik bošnjačkog naroda", kako ga nazivaju političari iz Republike Srpske.

Roditelji učenika kao prilog bojkotu tvrde kako bošnjački jezik ili jezik bošnjačkog naroda ne postoji niti postoji fakultet na kojem se predaje "bošnjački jezik".

Prijetnje smrću ministru prosvjete

Da je problem poprimio šire razmjere dokaz je i prijetnja koja je upućena ministru prosvjete i kulture Republike Srpske Dani Maleševiću.

"Za sada nepoznata osoba pozvala je u Kabinet ministra vrijeđajući  ministra Maleševića i zaposlene u Kabinetu po nacionalnoj i vjerskoj osnovi nazvavši ministra „četničkim podvojvodom“ i prijeteći da će mu „bosanski jezik urezati na čelu“, kao i da će „biti zaklani i raskomadani“", stoji u priopćenju na stranicama ovog ministarstva.


Kao razlog za ovakve prijetnje, stoji u priopćenju, nepoznata osoba navela je bojkot nastave bošnjačkih učenika koji ne pristaju na Ustavnu odrednicu „jezik bošnjačkog naroda“.

I srpska djeca bojkotiraju nastavu

A roditelji djece srpske nacionalnosti koji žive u naselju Ilićka u Brčkom obustavili su danas nastavu u lokalnoj školi jer ne žele da njihovu djecu uče nastavnici Bošnjaci, novinska agencija Patria.

Jučer je, naime, krenula nastava u 20 osnovnih i srednjih škola na području Brčkog, ali ne i u Osnovnoj školi u naselju Ilićka.

Roditelji djece srpske nacionalnosti zabranili su mališanima odlazak na nastavu jer u školi predaju Bošnjaci.

Šef odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Niko Stoparić potvrdio je za Patriju da u lokalnoj školi u Ilićkoj postoje problemi, ali se on nada da će zastoj nastave uspjeti riješiti što prije.

"U sve je umiješana politika, nadam se da ćemo riješiti problem koji imamo", rekao je Stoperić.

U naselju Ilićka žive uglavnom Srbi koji su se, iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, nastanili tokom krvavih sukoba u BiH, piše Patria.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.