60 vodećih ekonomista: Godina će biti neizvjesna, gospodarstva će slabiti

Foto: EPA

Godina 2024. vjerojatno će biti burna za globalno gospodarstvo jer se rast gospodarstava usporava, a geopolitičke napetosti rastu diljem svijeta, pokazala je anketa Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), a prenosi Business Insider

WEF je anketirao više od 60 vodećih ekonomista uoči svog godišnjeg sastanka koji se ovaj tjedan održava u švicarskom skijalištu Davosu.

Više od polovice ispitanika reklo je da će svjetsko gospodarstvo oslabiti ove godine, a 70% njih predviđa slabije financijske uvjete, vjerujući da će središnje banke, uključujući i američke federalne rezerve, početi snižavati kamatne stope tijekom 2024.

Preko 80% ekonomista očekuje da će geopolitičke napetosti potaknuti volatilnost tržišta dionica i ekonomsku neizvjesnost, dok oko tri četvrtine anketiranih očekuje da će umjetna inteligencija ove godine potaknuti inovacije u naprednijim gospodarstvima.

“Usred sve većeg odstupanja, otpornost globalnog gospodarstva bit će na iskušenju u nadolazećoj godini”, rekla je izvršna direktorica WEF-a Saadia Zahidi. “Iako globalna inflacija jenjava, rast se zaustavlja, financijski uvjeti ostaju strogi, globalne napetosti se produbljuju, a nejednakosti rastu”, izjavila je.

Zabrinutost na Wall Streetu

Rukovoditelji Wall Streeta zabrinuti su zbog povećane geopolitičke nestabilnosti otkako je u listopadu izbio rat na Bliskom istoku, iako te zabrinutosti nisu spriječile rast dionica u posljednja dva mjeseca 2023.

Šef JPMorgan Chasea Jamie Dimon rekao je u intervjuu za britanski Sunday Times u studenom da bi ruska invazija na Ukrajinu i rat Izraela s Hamasom mogli izazvati najozbiljniju globalnu krizu od 1938., dok je osnivač milijardera Bridgewater Associatesa Ray Dalio opetovano upozoravao na potencijalni rat u koji bi bili uključeni SAD i Kina.

Unatoč tmurnim najavama VIX indeks, tzv. “mjerač straha”, blizu je svoje najniže razine od razdoblja prije pandemije, što sugerira da trgovci nisu toliko zabrinuti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.