Problemi s dojenjem

Foto: 123rf

VEĆINA stručnjaka većinom diljem svijeta preporučuje dojenje najmanje šest mjeseci, ali nekim majkama je vrlo teško ostvariti taj cilj i osjećaju pritisak.

Na samom početku dojiti nije lako. I vama i vašoj bebi potrebno je neko vrijeme da se prilagodite, i majka i beba se moraju oporaviti od porođaja. Dojenje je prirodan proces i većina majki ga savlada lako, ali nekim majkama to može isprva biti nemoguća misija. No, bez panike! Događa se i drugima. Svaka žena ima drugačiji oblik bradavice i svaka beba ima drugačiji oblik usta i način sisanja.

Ne zaboravite da je beba, dok je bila u maternici, jela kada god bi poželjela pa će joj trebati vremena da se privikne jesti svaka tri do četiri sata.

Važno je da bebu prilikom dojenja držite pravilno i da ona dobro prihvaća dojku te da je položaj dobar. Nemojte se obeshrabriti, ako vas u početku boli, promijenite položaj te se potrudite da bradavica bude što dublje u bebinim ustima, na taj način dojenje sigurno neće biti bolno.

Također je važno da trenutak dojenja protekne u potpunom miru, idealno bi bilo: hraniti bebu na mirnom mjestu i biti sam. To je temelj, posebice na početku, jer uz sve to imate poteškoća da beba prihvati dojku i započne sa hranjenjem. S vremenom, moći ćete dojiti bez ikakvih problema, u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu. Na samom početku vam je potreban mir jer nervozu prenosite i na svoju bebu, a nerijetko je to razlog neuspješnog dojenja.

Dojite vašu bebu 8-10 puta u toku 24 sata i brojite koliko puta ste presvukli bebi pelenu. Ako u toku dana promijenite 6-8 pelena u prvih 4 tjedna bebinog života to je dobar pokazatelj da beba dobiva dovoljnu količinu mlijeka.

Prije dojenja koristite tople obloge ili se istuširajte toplom vodom da biste potaknuli protok mlijeka. Također trebate piti puno tekućine.

Bolne bradavice su česta pojava prilikom dojenja. Uglavnom su najosjetljivije četvrtog dana poslije poroda. Bol se javlja već u prvoj minuti dojenja, ali s vremenom prolazi. Javiti se mogu i modrice i napuknuća na bradavicama, posebno ako beba ne prihvaća dojku dobro. Postoje kreme da biste ublažili bol i liječnik vam ih može propisati.

Donedavna je preporuka bila dojiti minimalno svaka tri sata, ali sada se inzistira na tome da se doji na zahtjev, pogotovo na samom početku. Najvažniji razlog tome je pospješivanje stvaranja mlijeka. Što više dojite, imati ćete više mlijeka. Upravo zbog toga, ako je vaša beba pospanko i provodi puno vremena spavajući, preporučljivo je izdojiti mlijeko kako biste bili sigurni da će se mlijeko i dalje stvarati.

Pražnjenje dojki do samoga kraja pri svakom hranjenju, drugi je način kako možemo pospješiti stvaranje mlijeka. Najprije trebamo potpuno isprazniti jednu dojku, prije nego bebi damo drugu. Ne samo da ćete tako spriječiti upalu dojki, nego ćete biti sigurne da beba dobiva najhranjivije mlijeko koje se nalazi na samome kraju.

Važno je da se ne opterećujete, a ako doista imate malo mlijeka, uz dojenje možete probati i s bočicom. Iako će beba morati priviknuti na dudu s bočice, kao i bradavicu vaše dojke, to joj neće biti problem. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.