Trenutak za spavanje

Foto: Shutterstock

KONAČNO trenutak za spavanje, a ne možete zaspati?

Događa li vam se da ste opterećeni obvezama i brigama i ne spavate dovoljno, a kada možete spavati ne možete zaspati? Donosimo vam provjerene metode i poze za opuštanje. Umirite li um iscrpljeno tijelo će pronaći put do sna i potrebnog odmora.

Legnite na leđa potpuno ispruženi i opušteni koliko to možete. Udahnite kroz nos i udahnutim zrakom napuhnite samo trbuh, a zatim izdahnite opet iz trbuha kroz nos. Udah i izdah trebaju trajati otprilike isto. Potpuno disanje može vas razbuditi dok će vas trbušno disanje umiriti. Dišite i koncentrirajte se na disanje. Možete si pomoći i rukama koje ćete staviti na trbuh kako bi upravljali dahom.

Ako možete svakim izdisajem opustite dio tijela, od stopala, potkoljenice, nadkoljenice, zdjelice, jedne ruke, druge ruke, trbuh, ramena, vrat, glavu, čeljust, oči, tjeme, sve dok ne opustite cijelo tijelo. Nastavite disati i osjetite opuštenost tijela. Ako ste svjesnim disanjem uspjeli umiriti um spontano ćete utonuti u san.

Ako vam opuštanje tijela baš i ne ide od ruke pokušajte igru  vizualizacije. Zamislite jednu boju koja vam u tom trenutku najviše odgovara. Upijajte je trbuhom tijekom svakog udaha i neka putuje tijelom tijekom svakog izdaha. Bojom napunite jednu i drugu nogu do zadnjeg nožnog prsta, ruke isto, glavu i trup. Druge boje možete pustiti da izađu kroz krajeve udova.

Ako ste legli i spremni ste spavati, no tijelo i um se nisu nimalo umirili, prije spavanja svakako izvedite asanu Preklopljeni list (Garbhasana). Naziva se još i „Položaj djeteta“ i to je jogijski položaj koji opušta cijelo tijelo te dokazano otklanja stres. Dva su moguća položaja. Ako imate problema s koljenima pokušajte oprezno s položajem za početnike.

Položaj djeteta: Kleknite. Polako sjednite na pete, gornji dio tijela nagnite prema naprijed te spustite čelo na krevet ispred koljena. Obje ruke ispružite unatrag i ostavite ih uz tijelo dlanovima okrenutim prema gore. Mirno dišite. Ostanite u ovom položaju najmanje nekoliko udaha i izdaha. Zatim se polako uspravite kao smotani list koji se lagano otvara. Tako opušteni legnite.

Položaj za početnike, odnosno za osobe koje ne mogu klečati: Sjednite opušteno s polusavijenim nogama. Rukama obuhvatite noge, spustite čelo na koljena te se polako i lagano opustite unatrag. Trebate osjetiti blagu napetost među lopaticama. U ovom položaju trebate ostati najmanje deset udaha i izdaha.

Na kraju, želite li se dodatno opustiti legnite na trbuh i ruke sklopite pod glavu koju lagano zakrenite, pet udaha na jednu stranu i pet na drugu. Možete si ugoditi i stavljanjem jastuka pod skočne zglobove ili donji dio trbuha.
Ugodno spavajte!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.