Iznenađujuće dobar utjecaj: Kako sve glazba doprinosi vašem zdravlju?

Foto: Shutterstock

GLAZBA, slušali Iron Maiden ili Bečku filharmoniju, koristi vašem zdravlju. Čim pritisnete "play", zvučni valovi prolaze preko vaših bubnjića do sitnih kostiju u unutarnjem uhu. Te vibracije aktiviraju živčane signale koji putuju do mozga i uzrokuju niz reakcija.

Raspoloženje

Dio mozga koji se zove amigdala tada brzo analizira harmoniju i melodiju kako bi procijenila sviđa li vam se glazba ili ne, i koliko će snažna biti vaša emocionalna reakcija. Ako je reakcija pozitivna, proizvodi se neurotransmiter dopamin zaslužan za podizanje raspoloženja. Isti se transmiter proizvodi i tijekom seksa, maženja i sporta.

Sjećanje

Glazba nam nerijetko služi za podsjećanje na prošle trenutke. Neki događaj u životu vežemo uz neku pjesmu i sjećamo se kako smo se u tom trenutku osjećali. To je važno znati jer, ako smo tužni, možemo izbjeći dodatni pad raspoloženja izbjegavanjem glazbe koja nas podsjeća na prošle loše životne faze.

Moždana aktivnost

Kako biste razumjeli i cijenili kompleksnost glazbe, morate koristiti dio mozga zadužen za inteligenciju i razmišljanje. Neka glazba snažnije potiče taj dio na rad, a neka slabije. Znanstvenici su u više istraživanja dokazali da je visoko na top-listi glazbenika čija glazba najviše aktivira mozak - W.A. Mozart pa se njegova glazba posebno preporučuje trudnicama jer dobro utječe na rad mozga i raspoloženje buduće mame i još nerođenog djeteta.


Stres i puls

Slušanje umirujuće glazbe može pomoći vašem tijelu da smanji lučenje hormona stresa kao što su kortizol i adrenalin. Također doprinosi snižavanju pulsa i produbljivanju disanja.

Metabolizam

Opuštajući zvukovi mogu povećati proizvodnju hormona rasta koji je važan za održavanje zdravoga metabolizma.

Percepcija boli

Glazba utječe i na percepciju boli te tjeskobu. Ako sjedite na zubarskom stolcu i imate susretljivog stomatologa, zamolite ga da vam navine nešto veselo.

Zanimljivost

Britanski je bend Marconi Union u suradnji sa zvučnim terapeutom snimio, kako su istaknuli, najviše opuštajuću pjesmu na svijetu pod nazivom Weightless. Dokazano je da se ljudima koji je dugo slušaju usporava srčani ritam, snižava tlak te razina kortizona. Sudionici istraživanja uglavnom su brzo postali pospani pa je ovo idealna glazba za one kojima se teško smiriti prije spavanja.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.