Ove jutarnje navike sretni ljudi nikad ne preskaču

Foto: 123RF

SADA je više no ikada prije važno zadržati zdrave jutarnje navike koje nas čine sretnijima i zdravijima, kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu.

Za bolji i sretniji početak dana ne smijete dati stresu da vam pokvari jutarnje opuštanje, a nastojte i ne preskakati doručak i tjelovježbu. U nastavku pročitajte kojih se to zlatnih jutarnjih navika ne smijete odreći ako želite svaki novi dan započeti pozitivni i puni dobre energije, ali i završiti ga u istom tonu.

Pozitiva za dobro jutro

Ako jutro počinjete pod stresom i negativnim mislima, promijenite to jer nije tajna da se po jutru dan poznaje.

Čim ujutro ustanete, otvorite prozor i udahnite svjež zrak. Dok to radite prisjetite se svih stvari na kojima ste zahvalni i koje vas čine sretnima. Ovo je stvar koju ćete morati vježbati, ali trud će se isplatiti. Probudite li se pozitivni i koncentrirani na lijepe stvari u vašem životu, napunit ćete se pozitivnom energijom i odraditi bez problema sve zadatke koji su ispred vas. Uhvatite li se da vam je teško koncentrirati se na pozitivne stvari napravite popis stvari na kojima ste zahvalni i koje vam uljepšavaju život i postavite ih na vidljivo mjesto u kući. Ovaj popis možete napraviti i zajedno s drugim ukućanima.

Ne preskačite doručak

O važnosti doručka sigurno stalno slušate, ali nekako to ne shvaćate previše ozbiljno i često zanemarujete? Promijenite to. Redovan i obilan doručak smanjuje šanse za prejedanjem tijekom dana. Za doručak pripremite obrok koji sadrži ugljikohidrate, bjelančevine i male količine masti.

Važno je i pojesti doručak u miru i bez žurbe. Ovo je također zlatna navika koju nastojte održati zajedno sa svim ukućanima. Nedostaje li vam vremena za pripremu doručka i često to koristite kao izgovor, napravite raspored pripreme doručka u obitelji. Svaki dan neka ga pripremi drugi član obitelji. Doručak može biti i dobar izgovor za druženje cijele obitelji.

Online izazov koji motivira

Osim dugoročnih efekata koje tjelovježba ima na naše zdravlje i tijelo, tu su i oni kratkoročni poput boljeg upravljanja stresom, boljeg raspoloženja i povećanja energije. I upravo je zato trening najbolje odraditi ujutro.

Ponekad je teško natjerati se odraditi dobar trening svako jutro, no motivaciju možete pronaći u svojoj obitelji i zajedno se priključiti online izazovu Marija Mlinarića. Poznati magistar kineziologije i njegov tim pokrenuli su online izazov koji je namijenjen svim dobnim skupinama, a za vježbe vam nisu potrebni rekviziti. Osim toga, svi video treninzi će ostati dostupni i po završetku online izazova pa uvijek možete pogledati najdraže treninge za inspiraciju ili jednostavno hrabro krenuti ispočetka. 

Online projekt Zdrav život postaje navika uspješan je online izazov Marija Mlinarića koji već treću godinu zaredom potiče mnogobrojne sudionike na zdrave životne navike. Osim besplatnih programa treninga, na stranici možete pronaći i planove prehrane, recepte, savjete i ono najvažnije, motivaciju.

Uz pomoć ovog online izazova tjelovježbu možete napokon prihvatiti kao zlatnu jutarnju naviku koja vašem tijelu donosi brojne benefite.

Kako najbolje iskoristiti vrijeme tijekom pandemije pogledajte ovdje.

Šalica dnevnog plana

Nakon što ste odradili trening vrijeme je za šalicu omiljenog napitka i plan. Uzmite papir i organizirajte sve aktivnosti koje želite odraditi u tom danu. Ključ dobre organizacije su upravo ovakvi mali planovi koji nam pomažu odrediti prioritete u danu.

Nemojte zaboraviti izdvojiti i nešto vremena u danu samo za sebe i za opuštanje. Poželjno je i da dok radite dnevni plan boravite na svježem zraku pa to možete raditi na balkonu, terasi ili u vrtu.

U organizaciju dana, pogotovo sada u doba pandemije, uključite i druge ukućane kako biste čuli što bi oni htjeli raditi taj dan. Zajedničko planiranje dana rezultirat će i s više obiteljskih aktivnosti na papiru što je poželjno ovih dana.

Vrijeme je i za dobra djela

Iskoristite jutro i za pomoć starijima. Postoje li u vašem okruženju starije osobe, ponudite im pomoć s nabavom namirnica, lijekova ili nekih drugih stvari kako bi oni izbjegli boravak među drugim ljudima.

Pomaganje drugima i nas zapravo čini sretnijima i zadovoljnijima pa zašto onda ne biste dan započeli nekim dobrim djelom?

Istražujte i učite

Često nam tijekom dana razne obaveze ne ostavljaju vremena za istraživanje nama zanimljivih tema ili učenje nečeg novog. Stoga, uz jutarnju šalicu kave možete napokon istražiti na koji ćete grčki otok otputovati sljedeće godine ili napokon naučiti spremiti omiljeni kolač iz djetinjstva.

Čitanje je još jedna jutarnja aktivnost koja vas može opustiti i pomoći vam u pozitivnijem ulasku u novi dan. Udubljivanje u sadržaj poboljšava vaš fokus i ima umirujući učinak, sličan meditaciji. Također, čitanjem knjiga razvijamo nove ideje i crpimo inspiraciju.

Neki od naslova koji vas mogu opustiti i zabaviti, a koje ste možda preskočili su:

  • Ženski razgovori, Dušan Radović
  • Testament, Margaret Atwood
  • Budni u 5, Robin Sharma
  • Bijela lavica, Henning Mankell
  • Fahrenheit 451, Ray Bradbury

 

Sadržaj donosi Index u suradnji s PPD-om te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.