Celijakija: Tihi neprijatelj modernog doba

Foto: Shutterstock

Dok se svijet bori s raznim bolestima, jedna od njih tiho, ali sigurno, uzima maha među stanovništvom, a često prolazi nezapaženo. Riječ je o celijakiji, autoimunoj bolesti koja se manifestira intolerancija na gluten. Ali, što zapravo znači živjeti s celijakijom u doba kada je pšenica kraljica pekarskih proizvoda, a gluten skriveni neprijatelj na polici s grickalicama?

Celijakija nije trend, nego stvarnost

Unatoč popularnosti bezglutenskih dijeta, koje mnogi prate iz različitih, često neopravdanih razloga, celijakija nije prolazni trend. To je ozbiljna autoimuna bolest koja, ako se ne dijagnosticira, može dovesti do brojnih komplikacija, uključujući osteoporozu, anemiju, neurološke probleme i u rijetkim slučajevima, čak i rak. Celijakija nastaje kada tijelo pogrešno identificira gluten – protein prisutan u pšenici, ječmu i raži – kao prijetnju, izazivajući oštećenje crijevnog zida.

Dijagnoza nije kraj svijeta (ali je početak bezglutenskog)

Postavljanje dijagnoze celijakije može biti dugotrajan proces, koji često uključuje niz testova, uključujući krvne pretrage i biopsiju tankog crijeva. No, za one koji se dijagnosticiraju, otkrivanje uzroka njihovih simptoma donosi olakšanje. Liječenje? Jednostavno, a opet tako komplicirano: doživotna bezglutenska dijeta. Zvuči jednostavno, ali gluten se krije na mjestima gdje ga najmanje očekujete – od umaka za salatu do lijekova.

Život bez glutena: Izazov ili prilika?

Za osobe s celijakijom, izbjegavanje glutena nije stvar izbora, već nužnost. No, to ne znači da bezglutenski život mora biti monoton ili ograničen. Naprotiv, mnogi otkrivaju nove, zdravije načine prehrane i uživaju u širem rasponu namirnica nego prije dijagnoze. Industrija bezglutenskih proizvoda nikad nije bila raznovrsnija, a restorani sve više nude opcije koje su sigurne za osobe s celijakijom.

Svijest raste, ali borba se nastavlja

Dok svijest o celijakiji raste, mnogi se još uvijek suočavaju s nerazumijevanjem i predrasudama. "Samo malo, neće ti ništa biti" česta je rečenica koju čuju osobe s celijakijom, a koja pokazuje koliko je malo razumijevanja o ozbiljnosti njihovog stanja. Edukacija i podizanje svijesti ključni su u borbi protiv celijakije – ne samo među pacijentima, već i među obiteljima, prijateljima i ugostiteljima.

Celijakija možda jest tihi neprijatelj, ali s pravilnom dijagnozom, edukacijom i pristupom, može postati tihi pratitelj u životu punom zdravlja i novih, ukusnih otkrića. Bitno je slušati svoje tijelo, tražiti stručnu pomoć kad je potrebna i ne posustati. Sve je više i više prilika za normalnijim životom uz ovu bolest.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.